Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zvizdić: Rešiti pitanje razgraničenja s Hrvatskom


Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da se razgovor s Hrvatskom o Pelješkom mostu nastavlja, ali da mora biti baziran na medjusobnom razumevanju i medjunarodnom pravu, kao i da se mora rešiti proces razgraničenja izmedju dve države.

Hrvatska namerava da gradi Pelješki most za spajanje dve obale Hrvatske koje su razdvojene malim izlazom na more BiH, koja se protivi toj izgradnji jer bi time bio zatvoren pomorski koridor prema otvorenom moru.

Zvizdić je u pisanoj izjavi naveo da bi rešavanjem pitanja izmedju BiH i Hrvatske bila potvrdjena obostrana namera jačanja dobrosusedskih odnosa.

"Razgovor s Hrvatskom se nastavlja i biće neophodno da se, osim pitanja Pelješkog mosta, bez bilo kakvog daljeg odlaganja finalizuje proces razgraničenja izmedju BiH i Hrvatske", naveo je on.

Zvizdić je ocenio da se to posebno odnosi na pitanje razgraničenja na moru, što podrazumeva utvrdjivanje medjunarodnog plovnog puta i izlaza BiH na otvoreno more, na kojem će se primenjivati režim slobodne plovidbe i komunikacije.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da poručuje "prijateljima iz BiH, ali i hrvatskoj javnosti, da projekt povezivanja juga Hrvatske s ostatkom zemlje, ali i povezivanje evropskog teritorija Pelješkim mostom, ide dalje".

"Most će biti izgradjen, dijalog s BiH se nastavlja, o tome smo razgovarali na sednici Saveta ministara i Vlade Hrvatske početkom jula u Sarajevu'', kazao je Plenković.

XS
SM
MD
LG