Dostupni linkovi

Parlament BiH u četvrtak o izgradnji Pelješkog mosta


 Ismir Jusko, ministar prometa i komunikacija BiH
Ismir Jusko, ministar prometa i komunikacija BiH

Ministar saobraćaja i komunikacija Bosne i Hercegovine Ismir Jusko izjavio je u utorak da će na sjednici Parlamentarne skupštine BiH u četvrtak iznijeti izveštaj o stavu resornog ministarstva u vezi sa namjerom Hrvatske da gradi Pelješki most.

Jusko je rekao da se prvi put poslije deset godina pokreće pitanje Pelješkog mosta i da će on u vezi s tim pitanjem slijediti instrukcije Parlamentarne skupštine BiH.

"U proteklih 14 mjeseci mandata nisam ništa potpisao u vezi s tim. Po dostupnim informacijama u proteklih desetak godina nijedan ministar nije potpisao nijedan dokument u vezi Pelješkog mosta", kazao je on novinarima u Sarajevu.

Predsjedavajući Doma naroda BiH Bariša Čolak (HDZ) smatra da je Pelješki most poslužio u dnevno-političke svrhe, ističući da će se taj most graditi.

"Evropska komisija je dala jasan stav o tome. Naravno, treba razgovarati, ali most će se sigurno graditi", rekao je Čolak.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić (SDS) smatra da se bošnjačke i hrvatske stranke u Federaciji BiH moraju dogovoriti oko Plješkog mosta.

"Partneri u Federaciji BiH moraju da se dogovore. Stav stranaka iz RS o Pelješkom mostu je da ćemo mnogo godina biti izdvojeni iz EU. Bolje da pričamo sa Hrvatskom o rješavanju granica, nego o ovom pitanju. Hrvatska nam može pomoći, a ne odmoći na našem putu ka EU", izjavio je Bosić.

Bošnjačke stranke smatraju da Hrvatska prilikom izgradnje Pelješkog mosta treba da poštuje pravo BiH na izlaz na otvoreno more.

Hrvatska namjerava da gradi Pelješki most koji spaja dvije obale te države, odnosno njenu teritoriju sa dubrovačkom regijom, ali se BiH tome protivi, jer se na taj način zatvara pomorski koridor BiH prema otvorenom moru.

BiH ima izlaz na Jadransko more u Neumu, u dužini od nekoliko kilometara i smatra da bi izgradnjom Pelješkog mosta ovoj državi bio onemogućen izlaz na otvoreno more.

XS
SM
MD
LG