Dostupni linkovi

Plenković: Nastavlja se gradnja Pelješkog mosta bez obzira na sve


Andrej Plenković
Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da će gradnja Pelješkog mosta biti nastavljena, te da vjeruje da će dobiti podršku svih političkih aktera u Bosni i Hercegovini.

"Sve što bi u smislu plovnoga puta trebalo doći ispod mosta da bi došlo do Neuma apsolutno je osigurano", rekao je Plenković novinarima na u Žepču, gdje ga je danas dočekao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović.

On je dodao da ne vidi nikakav veliki problem i da o toj temi treba dizati velike tenzije u dijalogu između Hrvatske i BiH, ali je napomenuo da se taj most gradi na hrvatskoj teritoriji.

"Ukoliko bilo što treba pojasniti s tehničkog aspekta i međunarodnoga prava, Hrvatska je otvorena za dijalog i pojašnjenja. Vodimo računa da je to najveći pojedinačni projekat koji će biti sufinanciran sredstvima EU sa 375 milijuna eura", rekao je Plenković.

On je istakao da taj most za Hrvatsku predstavlja strateško povezivanje južnog dijela županije Dubrovačko-Neretvanske s ostalim dijelom Hrvatske.

Plenković je rekao i da "ne vidi kao bitne" poruke koje šalje član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović.

Hrvatski premijer je izrazio uvjerenje da sigurnosne službe u Bosni i Hercegovini ulažu maksimalne napore radeći svoj posao, te da Hrvatska sarađuje sa BiH na nivou obavještajnih službi i MUP-ova uz želju da ta saradnja doprinese sigurnosti obje zemlje.

XS
SM
MD
LG