Dostupni linkovi

Plenković: Gradićemo Pelješki most


Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da će biti nastavljen projekat izgradnje Pelješkog mosta koji je strateški za Hrvatsku i za čiju realizaciju je obezbeđeno 357 miliona evra.

"Što se tiče Pelješkog mosta mislim da je Vlada Hrvatske bila sasvim jasna i to sam rekao pre nekoliko dana. Ne samo da se nastavlja projekat njegove izgradnje, nego smo dobili osiguranih 357 miliona evra", rekao je Plenković novinarima na Jelsi, komentarišući izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da Hrvatska ne sme graditi Pelješki most pre nego što bude definisana granica na moru između BiH i Hrvatske.

On je ponovio da se zauzima za dijalog sa svim susednim zemljama, pa i sa BiH, te da se o izgradnji Pelješkog mosta razgovaralo na zajedničkoj sednici Vlade Hrvatske i Saveta ministara BiH u Sarajevu početkom jula.

"Ako bilo šta treba pojasniti, sve ćemo pojasniti našim komšijama, međutim tehničke karakteristike mosta su takve da omogućavaju neškodljiv prolaz svim vrstama plovila koja bi mogla ići prema moru", dodao je Plenković.

Vlasti BiH smatraju da se gradnjom ovog mosta zatvorio njen prilaz otvorenom moru, i sprečio ulazak velikih brodova u teritorijalne vode BiH.

XS
SM
MD
LG