Dostupni linkovi

Putin će možda tražiti nove redukcije diplomatskog osoblja SAD


Vladimir Putin u kineskom Ksiamenu, 5. septembra 2017.
Vladimir Putin u kineskom Ksiamenu, 5. septembra 2017.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da njegova zemlja zadržava pravo da zahtijeva dalju redukciju broja diplomatskog osoblja SAD u Rusiji, ali to neće tražiti odmah.

Razgovarajući sa novinarima na summitu BRIKS-a (BRICS) u Kini, Putin je u utorak rekao da će Moskva "vidjeti kako će se situacija razvijati" prije nego što donese odluku o broju američkih diplomata u Rusiji.

Odbacujući, kako je rekao, "neotesane i akcije bez presedana" Vašingtona prema ruskim diplomatskim objektima u SAD.

Putin je naredio Ministarstvu vanjskih poslova da američke vlasti predaju sudu zbog, kako je rekao, kršenja ruskih vlasničkih prava u slučaju zatvaranja konzulata u San Francisku i još dva trgovinska konzularna objekta.

Još nema komentara američke administracije na Putinovu najavu. Ali američki zvaničnici su saopštili da nijesu prekršili diplomatska pravila prilikom davanja naloga američkog Stejt Dipartmenta o zatvaranju ruskog konzulata u San Francisku i dva tragovačka konzularna objekta u Vašingtonu i Njujorku 2. septembra.

SAD su ovaj nalog izdali kao uzvratnu mjeru na prethodni zahtjev Moskve da SAD smanje broj svog diplomatskog personala u Rusiji, na 455 sa 755. do 1. septembra. To je pak bila uzvratna mjera Rusije na jačanje američkih sankcija protiv Rusije.

Putin je u današnjem razgovoru sa novinarima nagovijastio da bi mogao zahtijevati dalju redukciju američkog personala za još oko 155 osoba.

XS
SM
MD
LG