Dostupni linkovi

Lavrovu kriv Obama za zatvaranja konzulata


Zgrada konzulata Rusije u San Franciscu

Sjedinjene Američke Države naredile su zatvaranje ruskog konzulata u San Francisku, intenzivirajući tako diplomatsko prepucavanje metodom "oko za oko", nakon što je prethodno Rusija naredila značajno skraćenje američkog diplomatskog personala u Rusiji.

U prvoj reakciji ruski ministar vanjskih poslova Segej Lavrov izbjegao je da kritikuje američkog predsjednika Donalda Trumpa i naveo da analiziraju naredbu o zatvaranju konzulata.

Ruski poslanik Aleksej Puškov je, pak, rekao da su Trumpa u potpunosti nadvladali vojni generali.

Stejt Dipartment je saopštio posljednjeg dana avgusta da još dvije diplomatske zgrade u Vašingtonu i Njujorku koje se koriste za poslove trgovine moraju takođe biti zatvorene uz konzulat u San Francisku.

"U duhu pariteta koji je podstakla Rusija, mi zahtijevamo da ruska vlada zatvori Generalni konzulat u San Francisku, dodatne kancelarije u Vašingtonu i dodatne konzularne kancelarije u Njujorku. Ova zatvaranja moraju biti završena do 2. septembra", navodi se u saopštenju.

Ovaj potez uslijedio je nakom julske naredbe Rusije da SAD-u skrate diplomatsko osoblje u toj zemlji sa 755 osoba na 455.

Ruski su zvaničnici taj potez tada obrazložili uzvratnim mjerama na nove sankcije koje su SAD uvele Rusiji.

Stejt Dipartment je tu odluku ovako komentarisao: ​"Vjerujemo da je ta akcija bila neopravdana i štetna po ukupne odnose između naše dvije zemlje".

Zatvaranje konzulata u San Francisku ostaviće Rusiju sa glavnom ambasadom u Vašingtonu i tri druga konzularna predstavništva u SAD-u, u Sijetlu, na sjeverozapdnoj pacifičkoj obali, u Hjustonu, južnoj državi Teksas, i u Njujorku, na istočnoj obali.

Osim ambasade u Moskvi, Sjedinjene Države imaju tri diplomatska mjesta u Rusiji, u Sankt Peterburgu, u Jekatrinburgu na Uralu i pacifičkom lučkom gradu Vladivostoku.

"SAD se nadaju da, krećući se u pravcu želja Ruske Federacije za paritetom, možemo izbjeći dalje uzvratne akcije sa obje strane i krenuti naprijed ka postizanju cilja za koji se zalažu oba naša predsjednika, poboljšanju odnosa između naše dvije zemlje i poboljšanju saradnje u oblastima od zajedničkog interesa", navedeno je u saopštenju ali i naznačeno: "SAD su spremne da preduzmu dalje akcije ukoliko bude neophodno ili opravdano".

Ruski ministar vanjskh poslova Sergej Lavrov u prvoj reakciji je naveo da Moskva razmatra američki zahtjev o zatvaranju tri diplomatska predstavništva u SAD i da će na taj potez odgovoriti nakon detaljne analize.

"Primili smo detaljnu notu tek noćes. Pregledamo je i odgovorićemo čim analiza bude gotova", rekao je Lavrov.

On je optužio SAD za razmjenu diplomatskih kaznenih mjera, ali je izbjegao da direktno optuži aktuelnog američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovu administracija za razvoj situacije, već je krivicu svalio na Baracka Obamu.

"Nijesmo mi već Obamina administracija ta koja je uzrokovala cijelu razmjenu sankcija sa ciljem podrivanja rusko-američkih odnosa, spriječavajući Trumpa da napravi konstruktivne inicijative na početku njegovog mandata, i tako spriječe koliko god je moguće ispunjavanje njegovog predizbornog obećanja da je normalizovanje odnosa sa Rusijom neophodno", rekao je Lavrov i dodao da je Moskva spremna na poboljšanje odnosa.

"Predsjednik Trump nastavlja da ponavlja isto i predsjednik Putin je više puta iskazao njegov interes, ali to mora biti dvosmjerna ulica koja se temlji na uzajamnom poštovanju. Mi smo spremni za to", naveo je ruski šef diplomatije.

Lavrov: Obamina administracija je uzrokovala cijelu razmjenu sankcija
Lavrov: Obamina administracija je uzrokovala cijelu razmjenu sankcija

I predsjednik Informacionog političkog komiteta Savjeta Federacije Aleksej Puškov je za rusku televiziju Rossia 24, takođe izbjegao da direktno optuži Trumpa.

"Imam osjećaj da jastrebovski antiruski kurs preuzima glavnu ulogu u administraciji predsjednika Trumpa, i ništa više nije ostalo od Trumpovih izbornih obećanja. Sve je prebačeno u ruke vojnih generala i nigdje se više u vanjskoj politici više ne može vidjeti uloga samog Trumpa", zaključio je Puškov.

Upitana o objavi State Departmenta u ruskom konzulatu, portparolka Bijele kuće Sarah Hackabee Sanders je rekla da je odluku o zatvaranju donio Trump nazivajući je "čvrstom i odmjerenom akcijom kao odgovor na neželjenu rusku akciju ranije ove godine".

"Želimo da zaustavimo silaznu spiralu i želimo da krenemo ka popravljanju odnosa i mi ćemo tražiti prilike za tako nešto", rekla je Sanders.

Izbor Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a otvoreno je pozdravljen u Moskvi, gdje su mnogi zvaničnici očekivali konkretne gestove pomirenja iz Vašingtona ka Kremlju. Optimizam je utihnuo, budući da Trumpova administracija nije preduzela niti jedan konkretan korak.

Moskva je prije svega imala zahjev za povraćaj dva diplomatska objekta jednog u Miriliendu, a drugog na Long Ajlendu, čije je zatvaranje naredio Trumpov prethodnik Obama u decambru kao dio uzvratnih mjera zbog ruskog miješanja u prošlogodišnje predsjedničke izbore u SAD.

Američki zvaničnici su naveli da su ta dva objekta korištena za sakupljanje objavještajnih informacija.

Barack Obama je nakon zaključka američke obavještajne zajednice o ruskom miješanju naredio i protjerivanje 35 ruskih diplomata.

U julu, nakon što je postalo jasno da Vašington ne namjerava da vrati objekte u Mirilendu i Long Ajlendu, Rusija je saopštila da oduzima seosko imanje uz rijeku u blizini Moskve koje su američke diplomate koristile godinama unazad.

Sa druge strane, Trump je pod velikom hipotekom ruskog miješanja u američke izbore i praktično od januara od kada je preuzeo dužnost vode se četiri različite kongresne istrage o ruskom miješanju i kontaktima Trumpovih saradnika, uključujući i članove porodice sa Rusima bliskim Kremlju.

FBI o tome vodi i kriminalističku istragu, koju sada nadgleda specijalni istražitelj, nekadašnji šef FBI-ja Robert Mueller, imenovan nakon što je Trump smijenio prethodnog direktora, Jamesa Comeya 10. maja.

Muller je prema izvještajima u julu organizovao Veliko vijeće da bi dobio svjedočenje i Rusa i Amerikanica.

U prvoj izjavi nakon odluke Stejt Dipartmenta, rusko Ministarstvo vanjskih poslova je saopštilo da su Sergej Lavrov i američki državni sekretar Rex Tillerson kratko razgovarali telefonom u četvrtak.

Lavrov je Tillersonu iskazao žaljenje zbog eskalacije tenzija u bilateralnim odnosima, koje kako je rekao, "nije počelo od njih".

Bez histeričnih ispada

Rusko ministarstvo se već žalilo zbog redukcije njihovog američkog diplomatskog osoblja, naročito kada su SAD najavile da će proces neimigracijskih viza biti značajno smanjen ako ne i obustavljen u potpunosti.

Dok je Moskva prisilila SAD na veliko smanjenje diplomatskog osoblja, Rusima neće biti traženo smanjenje broja osoblja u ambasadi u SAD-u i pored zahjtjeva za zatvaranje konzulata.

Sjedinjene Države takođe ne namjeravaju da protjeruju diplomatsko osoblje koje će zbog zatvaranja ovih predstavništava ostati bez posla, rekao je visoki zvaničnik administracije u Vašingtonu novinarima.

"Nećemo protjerati niti jednog Rusa u ovom momentu. Mi smo obavijestili Ruse da mogu prebaciti svoje osoblje na druge dužnosti ukoliko to žele", rekao je ovaj neimenovani američki zvaničnik.

Takođe, iako Rusija više neće biti u prilici da koristi konzulat u San Francisku i dodatne kancelarije konzulata na još dva mjesta, oni će nastaviti da budu vlasnici tih objekata i mogu sa njima činiti što im je drago, izdati ih ili prodati, naveo je ovaj zvaničnik.

Najava o zatvaranju, dolazi istog dana kada je novi ruski ambasador stigao u Vašington, prvi put od kada je imanovan. Nasljednik ambasadora Sergeja Kisljaka, Anatolij Antonov je u izjavi agenciji Tass iskazao oprez, te aludirao na citat utemljivača Sovjetskog saveza, Vladimira Iljiča Lenjina.

"Prevashodno sada ovo moramo mirno raščistiti, veoma mirno i ponašati se profesionalno", prenio je Tass njegov citat u kojem je još rekao: "Da citiram Lenjina, nijesu nam potrebni histerični ispadi".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG