Dostupni linkovi

Tramp: Odnosi sa Rusijom na opasno najnižem nivou zbog Kongresa


Donald Tramp
Donald Tramp

Predsednik SAD Donald Tramp ocenio je danas da su odnosi sa Rusijom na najnižem opasnom nivou, optužujući za to Kongres koji je uveo strože sankcije Moskvi.

"Naši odnosi sa Rusijom su na najnižem nivou u istoriji i veoma opasni. Za to se možete zahvaliti Kongresu, istim onim ljudima koji ne mogu da nam obezbede zdravstvenu zaštitu", napisao je Tramp na Tviteru.

Kongres je prošle sedmice ogromnom većinom usvojio sankcije, ne ostavljajući mnogo prostora Trampu koji je u više navrata izražavao želju za poboljšanjem odnosa sa Moskvom.

U tome su ga sputavali i nalazi američkih obaveštajnih službi da se Kremlj mešao u predsedničke izbore u SAD 2016, što istražuje panel Kongresa i specijalni tužilac. Moskva negira ove navode.

Tramp je juče potpisao zakon o uvođenju novih sankcija Rusiji, Iranu i Severnoj Koreji ali je rekao da ima "ozbiljnih nedostataka", uglavnom zbog toga što ograničava njegovu mogućnost da pregovara o popuštanju sankcijama bez odobrenja Kongresa, čime se smanjuje manevarski prostor predsedniku u vođenju spoljne politike, ističe Rojters.

Moskva je na nove sankcije odgovorila smanjivanjem broja američkih diplomata u Rusiji, a premijer Dmitrij Medvedev ih je nazvao "objavom totalnog ekonomskog rata protiv Rusije" i kraj nada za uspostavljanje boljih odnosa sa Trampovom administracijom.

XS
SM
MD
LG