Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vijeće ministara BiH usvojilo Ugovor o transportnoj zajednici


Denis Zvizdić, predsjedavjući Vijeća ministara BiH

Vijeće ministara BiH usvojilo je na današnjoj sjednici Ugovor o pristupanju BiH Transportnoj zajednici.

"Danas je BIH pristupila Transportnoj zajednici" saopštio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press konferenciji.

Ministar vanjdke trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vijeća ministara rekao da je bilo različitih mišljenja o provođenju odluke o Transportnoj zajednici.

"Raspravljano je i o zaključcima koji bi pratili ovaj dokument, a jedan od njih odnosio se i na stavove iz Republike Srpske. Predstavnici iz RS podržali su te zaključke, ali oni nisu dobili dovoljnu većinu. Na kraju je donesen kompromisni zaključak koji govori o koordinaciji i zauzimanju stavova u okviru Transportne zajednice, što je bilo suštinsko insistiranje Republike Srpske", rekao je Šarović.

Prema Šarovićevim riječima, zaključak glasi:

"Koordinaciju po pitanju učešća BiH u okviru Transportne zajednice, zauzimanje stavova i predstavljanje, dogovoriće nadležna ministarstva Vijeća ministara, Republike Srpske i Federacije BiH u skladu sa ustavnim nadležnostima i odredbama koje proizilaze iz Ugovora o Transportnoj zajednici".

Ovaj ugovor upućen je u dalju proceduru Predsjedništvu BiH i na kraju će biti upućen Parlamentarnoj skupštini BiH.

Uvajanjem ugovora o pristupanju Transportnoj zajednici bit će odblokirana sredstva za četiri odobrena projekta za BiH koja su ranije bila privremeno suspendovana.

Radi se o 90 miliona konvertibilnih maraka (KM) grant sredstava za tri dionice Koridora 5C koje finansira Evropska investicijska banka.

Lideri zemalja Zapadnog Balkana potpisali su u julu u Trstu Sporazum o Transportnoj zajednici Zapadnog Balkana, dokument od koga se očekuje da omogući novu perspektivu infrastrukturnom povezivanju Zapadnog Balkana.

BIH tada nije pristupila Transportnoj zajednici zbog nesaglasnosti manjeg entiteta RS.

XS
SM
MD
LG