Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pacoli dogovorio saradnju sa koalicijom oko DPK


Bedžet Pacoli

Lider Alijanse novo Kosovo, Bedžet Pacoli, potpisao je sporazum sa pobedničkom koalicijom PAN koju čine Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo o formiranju novih institucija, nakon izbora 11. juna.

Ovo će omogućiti završetak konstituisanja Skupštine koje je počelo 3. avgusta, a koje nije okončano zato što pobednička koalicija nije imala dovoljan broj glasova.

Iako Pacolijeva partija broji četiri poslanika, to je dovoljno za izglasavanje kandidata PAN-a za predsednika Skupštine, Kadrije Veseljija, kao i izbor nove vlade na čijem će čelu biti Ramuš Haradinaj. To će biti omogućeno uz podršku 20 poslanika iz redova manjinskih zajednica, koji su do sada iskazali podršku Haradinajevoj vladi.

Kako su iz Pacolijeve partije saopštili, njima će pripasti pet ministarstava, uključujući ona koja se tiču ekonomskog razvoja i diplomatije. Takođe je bilo reči i o tome da budući predsednik zemlje bude Pacoli.

Lider Demokratske partije Kosova, Kadri Veselji, ocenio je da je sporazum sa Pacolijem u korist građana Kosova i u korist perspektive, ekonomskog razvoja i novih radnih mesta za mlade. Formiranje institucija sada je pitanje dana, dodao je Veselji.

Pacoli je istakao da je interes ovog sporazuma izlaz iz institucionalne krize, dok je Ramuš Haradinaj istakao da će ovaj sporazum omogućiti Kosovu da se suoči sa izazovima.

"Čestitam građanima Kosova, svima onima koji žive na Kosovu, čestitam svim Albancima gde god da su, zato što će Kosovo konačno imati institucije", naveo je Haradinaj.

XS
SM
MD
LG