Dostupni linkovi

Rusija protiv pretresa prostorija ruskih konzularnih misija u Washingtonu


Jedna od zgrada ruskog konzulata, Washington
Jedna od zgrada ruskog konzulata, Washington

Ruske vlasti pozvale su danas na razgovor zamjenika američkog veleposlanika u Moskvi na razgovor, optužujući Sjedinjene Države da žele pretresti prostorije ruske konzularne misije u Washingtonu.

"Pozvali smo na razgovor zamjenika američkog veleposlanika u Moskvi Anthonyja Godfreyja. Uručeno mu je prosvjedno pismo u vezi sa željom američkih vlasti da pretresu prostorije ruske konzularne misije u Washingtonu", priopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova i dodalo da je ta zgrada u vlasništvu ruske države i da ima diplomatski imunitet.

Ruska diplomatija u petak je optužila SAD da također žele pretresti prostorije ruskog konzulata u San Franciscu, kao i obližnju zgradu u kojoj žive diplomate i zaposleni službenici.

"Američke specijalne službe namjeravaju 2. septembra pretresti konzulat u San Franciscu, uključujući i stanove zaposlenih u zgradi koja ima diplomatski imunitet", izjavila je glasnogovornica ruskog ministarstva Marija Zaharova.

Rusija je u prosvjednoj noti ocijenila kao "nezakonite" pretrese diplomatskih zgrada u odsustvu dužnosnika Rusije.

Sjedinjene Države su u četvrtak naredile zatvaranje generalnog konzulata Rusije u San Franciscu i dvije konzularne zgrade u Washingtonu i New Yorku, u odgovoru na smanjenje broja američkih diplomata u Moskvi.

XS
SM
MD
LG