Dostupni linkovi

SAD 'duboko zabrinute' zbog osude na smrt iranskog duhovnog vođe


Sjedinjene Države izrazile su "duboku zabrinutost" posle izveštaja da je zatvoreni iranski duhovni lider Mohamed Ali Taheri osuđen na smrt i pozvale vlasti u Teheranu da promene odluku.

U saopštenju Stejt departmenta navodi se da optužbe za osnivanje verskog kulta i "širenje korupcije na Zemlji" predstavljaju kršenje obaveza Teherana da "poštuje i obezbeđuje Taherijevu slobodu izražavanja, veroispovesti i verovanja".

U saopštenju se još navodi da smrtna kazna treba da se koristi "samo za najteže zločine".

"Pozivamo iransku vladu da preduzme sve neophodne korake da se obori presuda smrtne kazne za Taherija", dodaje se u saopštenju Stejt departmenta.

"Pridružujemo se svojim glasom onima koji pozivaju Iran da poštuje svoje obaveze prema iranskom i međunarodnom pravu i da osigura poštovanje i garantovanje ljudskih prava svih pojedinaca u Iranu".

Stejt department dodaje da je "duboko uznemiren" i izveštajima da su neki od Taherijevih sledbenika takođe uhapšeni zbog "sličnih neprihvatljivih optužbi".

Iranski sud u avgustu je po drugi put osudio Taherija na smrt, dve godine nakon što je prvostepena smrtna presuda poništena u žalbenom postupku.

Taherijev advokat Mahmud Alizadeh Tabatabaei kazao je 27. avgusta da je njegov klijent osuđen nakon što je bio optužen za "širenje korupcije na Zemlji" zbog osnivanja grupe pod nazivom „Krug misticizma“.

Rekao je da će se u roku od 20 dana žaliti na presudu i izrazio nadu da će Vrhovni sud poništiti kaznu.

Taherijeva porodica tvrdi da je duhovni lider pretrpeo uznemiravanje u zatvoru i da je pod pritiskom dao prisilno video priznanje.

Taheri (61) je popularni verski izlečitelj čija je grupa promovisala mističko shvatanje univerzuma. Jedno vreme mu je bilo dozvoljeno javno učenje i praktikovanje, ali je na njega počeo da se vrši pojačan pritisak nakon upozorenja vrhovnog lidera Irana ajatolaha Alija Hamneija o "lažnom misticizmu koji bi mogao odvući ljude od islama".

Taheri je prvi put uhapšen 2010. i bio u zatvoru Evin u Teheranu od 2011. godine, nakon što je osudjen na pet godina zatvora zbog bogohuljenja.

Po sličnim optužbama osuđen je na smrt 2015. godine, ali je apelacioni sud kasnije tu presudu odbacio.

Taheri je, prema izveštajima, u znak protesta zbog zatvaranja nekoliko puta štrajkovao glađu.

Mnoge njegove sledbenike, posebno oko grada Isfahana, vlasti su takođe zatvorile.

XS
SM
MD
LG