Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ugovor o pridruživanju EU-Ukrajina u potpunosti stupio na snagu


Sporazum o pridruživanju između Ukrajine i Evropske unije u petak, 1. septembra, u punoj meri stupa na snagu, saopšteno je iz EU, uz pohvale ukrajinskim vlastima na naporima koje su učinile da sprovedu potrebne reforme da se to ostvari.

Sporazum o pridruživanju, koji uključuje i Sveobuhvatni sporazum o slobodnoj trgovini (DCFTA), glavni je mehanizam za približavanje Ukrajine i EU, koji promoviše dublje političke i jače ekonomske veze, kao i poštovanje zajedničkih evropskih vrednosti, navodi se u saopštenju. Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je pozdravio stupanje na snagu dokumenta i rekao da su "uspeli uprkos svim izazovima".

"Stupanjem na snagu Sporazuma o pridruživanju s Ukrajinom, Evropska unija ispunjava obećanje dato našim ukrajinskim prijateljima. Zahvaljujem svima koji su doprineli da se ovo ostvari, onima koji su stajali na Majdanu i onima koji predano rade da reformišu zemlju na bolje. Današnji dan je dan slavlja za evropski kontinent", rekao je Junker u saopštenju.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini rekla je da se danas ostvaruje nešto na čemu se radilo poslednjih godina, a to je bliže udruživanje izmedju Evropske unije i Ukrajine, što znači i bliže veze izmedju gradjana, veća tržišta i veće mogućnosti za firme i preduzetnike.

"Pokazuje se da delimo iste ciljeve i da ukrajinski narod može da računa na podršku i saradnju Evropske unije u godinama koje dolaze", rekla je Mogerini.

Komesar za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je da će generacije ukrajinskih gradjana ubirati prednosti bližeg udruživanja sa EU.

On je ukazao da su prvi rezultati primene Sporazuma već vidljivi - ukrajinski izvoz u EU se povećao i EU je potvrdila svoj položaj kao prvi trgovinski partner Ukrajine.

"Nedavni reformski napori Ukrajine bili su bez presedana, mada ostaje mnogo toga da se uradi, na primer u borbi protiv korupcije koja mora da se nastavi. Evropska unija će nastaviti svoju podršku ukrajinskim reformskim naporima, kako ekspertizom tako i finansijskom pomoći", rekao je Han.

U saopštenju se navodi nepokolebljiva podrška EU za nezavisnost, suverentitet i teritorijalni integritet Ukrajine, kao i za nastavak ambicioznih napora ukrajinskih vlasti da reformišu institucije i privredu zemlje, čime bi se iskoristio puni potencijal Ugovora o pridruživanju i njegove pune prednosti za ukrajinski narod.

Stupanje sporazuma na snagu daće nov podsticaj saradnji u oblastima kao što su spoljna i bezbednosna politika, pravosudje, oporezivanje, javno finansijsko upravljanje, nauka i tehnologija, obrazovanje i digitalna tehnologija.

Pregovori o Sporazumu o pridruživanju s Ukrajinom vodjeni su izmedju 2007. i 2011, a dokument je potpisan 21. marta i 27. juna 2014. Veliki delovi sporazuma primenjivani su od 1. novembra 2014. i od 1. januara 2016. za DCFTA deo o trgovini.

XS
SM
MD
LG