Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Osmanović: Ima ozbiljnih pravnih smetnji oko gradnje Pelješkog mosta


Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović izjavio je večeras da ima ozbiljnih pravnih smetnji u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta i da ne postoji odluka nijedne institucije BiH kojom se daje saglasnost za izgradnju tog mosta.

Osmanović je rekao da je o tome upoznao hrvatskog resornog ministra Olega Butkovića.

"Mi smo razgovarali, ali nema potpisanog dokumenta. Niti odluke, kao ni Predsjedništva BiH koje nije dalo signal za gradnju. Ne znam na koji se sporazum poziva Plenković. Dokumenti koje su sačinile radne grupe nisu još validni", kazao je Osmanović za N1 televiziju.

Osmanović je dodao da BiH 'ne može i ne smije da dopusti da joj neko zabrani pristup slobodnim vodama', dodavši da je BiH pomorska država i da ima pravo pristupa slobodnom moru.

"BiH ima pravo na koridor, a on podrazumijeva da nad njim ima suvereno pravo ta pomorska država, u koje može da šalje i dolaze svi brodovi, veliki mali, nadlijeću avioni i polaže pomorske kablove. Druga država nema pravo da spriječi taj koridor", istakao je ministar civilnih poslova BiH.

Prema njegovim riječima, EU je ishitreno reagovala davanjem sredstava za izgradnju Pelješkog mosta, ali je naveo da očekuje kompromisno rješenje.

"Da vidimo kako će Hrvatska riješiti pitanje obala, ne sprečavajući direktnu povezanost BiH sa obalom", izjavio je Osmanović.

On je naglasio da se svi u BiH zalažu da odnosi te zemlje sa Hrvatskom treba da budu još bolji i da se dvije zemlje uvažavaju.

On je kazao da pitanje Pelješkog mosta do sada nije bilo na dnevnom redu Vijeća ministara BiH.

"Vijeće ministara BiH nema stav u pogledu Pelješkog mosta, imamo stav Predsjedništva iz 2007. godine, kada smo pozvali Hrvatsku da se obustavi gradnja", zaključio je Osmanović.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG