Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rast inflacije u evrozoni


Simbol evra

Inflacija u evrozoni u avgustu je porasla na 1,5 odsto, dok je nezaposlenost ostala na 9,1 odsto, saopštila je danas evropska statistička služba.

Rast inflacije mogao bi da poveća pritiska na Evropsku centralnu banku da polako ugasi programe podsticaja koji su uvedeni da bi se inflacija podigla na nešto ispod dva odsto.

Eurostat navodi da poslednje procene govore da se inflacija u avgustu popela na 1,5 odsto na godišnjem nivou, s 1,3 odsto u julu, čime se približila željenom nivou.

Ne računjajući promenljive cene energenata, inflacija u evrozoni je bila na 1,2 odsto.

U avgustu su u zoni evra najviše poskupeli energenti - četiri odsto u odnosu na julski rast od 2,2 odsto.

Nezaposlenost u zoni evra je ostala na 9,1 odsto, kao i u julu, ali je pala u odnosu na pre godinu dana kada je bila 10 odsto. To jer najniži nivo nezaposlenosti od februara 2009. godine.

Na nivou cele Evropske unije nezaposlenost je 7,7 odsto, kao i julu. Najniža nezaposlenost zabeležena je u Češkoj - 2,9 odsto, Nemačkoj - 3,7 odsto i Malti - 4,1 odsto, dok je najviša u Grčkoj - 21,7 odsto, i Španiji 17,1 odsto.

Eurostat navodi da je u odnosu na prošlu godinu nezaposlenost najviše pala u Hrvatskoj - sa 13,2 na 10,6 odsto, Španiji - sa 19,6 na 17,1 odsto, Slovačkoj sa 9,7 na 7,3 odsto, i na Kipru - sa 13 na 10,8 odsto.

XS
SM
MD
LG