Dostupni linkovi

Istraživanje: Većina Francuza ne vjeruje Macronu


Francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu naglo je pala popularnost
Francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu naglo je pala popularnost

Većina francuskih glasača ne vjeruju da predsjednik Emmanuel Macron vodi zemlju u pravom smjeru, dok je negova popularnost dodatno pala u istraživanju objavljenom polovinom avgusta, pokazalo je istraživanje Harris Interactova u utorak.

Samo 46 posto građana ima povjerenja u Macrona.

Nastavak pada popularnosti francuskog predsjednika stiže u momentu kada se 39-godišnji Macron priprema da objavi plan reforme tržišta rada tokom ove sedmice.

Ove se mjere smatraju početkom Macronovog šireg reformskog plana, pa je relativno brzi postizborni pad otvorio pitanje koliko daleko i koliko brzo sa reformama može ići.

Istraživanje Harris Interactiva pokazuje da manje od polovine tek 46 posto birača vjeruje u liderstvo Macrona, što je pet posto niže u odnosu na prošli mjesec i 13 posto manje nego u junu.

Nagli pad popularnosti smjestio ga je kao najnepopularnijeg predsjednika Francuske u prvih 100 dana vlasti, decenijama unazad.

Prve najave politike koju će zastupati uključujući i poresku reformu na bogate kao te rezove u pomoći za stanovanje, veliki broj glasača je ostavio u "uvjerenju da Macronova politika favorizuje bogate," rekao je Jean-Daniel Levy, šef za tumačenje politike u istraživačkom centru koji je obavio anketu.

XS
SM
MD
LG