Dostupni linkovi

Gradonačelnik Subotice se izvinio zbog napada, opozicija traži ostavku


Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice
Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice

Mađarski pokret i Pokret slobodnih građana (PSG), na zajedničkoj konferenciji za novinare u Subotici, zatražili su ostavku gradonačelnika tog grada Bogdana Labana.

Povod je incident koji se dogodio u ponedeljak kada je Laban sa svojim pratiocima najbrutalnije, i uz psovke i pretnje, izvređao profesora Građevinskog fakulteta Vladimira Polovinu, kojeg je optužio da plakatima, sa natpisom „Bogdane, bog je ljut“, vodi kampanju protiv njega.

U jednom momentu gradonačelnikova pratnja je i fizički nasrnula na profesora Polovinu, koji je čitav događaj tajno snimio i audio snimak postavio na internetu.

Gradonačelnik se na svojoj prvoj konferenciji za štampu otkako je izbran na tu funkciju, izvinio celoj „subotičkoj i srpskoj javnosti“, izražavajući žaljenje što je u trenucima kada je izgubio samokontrolu koristio teške i neprimerene reči.

Laban je međutim napomenuo da je to posledica progona, pretnji, i kleveta kojima je već duže vreme izložena njegova porodica, te da je bio prinuđena braniti svoju čast. On je incident u kojem je učestvovao opisao kao „mafijašku klopku“ gde je zloupotrebljena njegova emotivna priroda.

„Ja ne bežim od odgovornosti,i o tome će odlučivati stranka, ali moram reći da me Mađarski pokret, zajedno sa Pokretom slobodnih građana, napadaju samo zato što im smetaju rezultati koje SNS postiže u Subotici“, rekao je Laban.

„Nikada se u istoriji Subotice nije dogodio ovakav sramni događaj, niti je neki javni funkcioner sebi dopustio ovakvo ponašanje i ovakav rečnik”, izjavio je Jene Maglai, bivši gradonačenik Subotice i predstavnik Mađarskog pokreta.

“Gradonačenik je time osramotio ne samo sebe i svoju stranku, nego i celu Suboticu. Mada mi mislimo da je to pravo, ogoljeno lice kompletne vlasti u Subotici, smatramo da gradonačelnikovo ponašanje ne može proćio bez osude svih političkih činilaca, i zahtevamo da on odmah podnese ostavku, ili da se ako to ne uradi pokrene postupak za njegovo razrešenje“, naveo je Maglai.

On je istakao da očekuje hitnu reakciju policije i tužilaštva, s obzirom da je napadnuti profesor Vladimir Polovina priveden u policiju i zadržan u pritvoru.

Lider PGS Saša Janković je istakao da je u stvar i„doktor Laban prava slika vlasti i u Subotici i u Srbiji“.

„Ovo što se dogodilo nije incident, nego pravilo ponašanja vlasti u celoj zemlji. Ovakvih snimaka ima puno, građani nam ih donose, ali se plaše da ih objave. Međutim, ako građani ne reaguju i ne pobune se protiv vlasti koja svoju moć zasniva na laži i nasilju, biće još brutalnijih napada, a institucije će biti još slabije i još manje štititi građane.“

Sam Laban, na presu u Subotici nije želeo da odgovara na pitanja novinara.

XS
SM
MD
LG