Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Juncker o Brexitu: Riješiti pitanja iz prošlosti, onda razgovarati o budućnosti


London

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je danas da mnoga pitanja moraju biti rješena tokom pregovora o istupanju Velike Britanije iz Europske unije, prije nego što dođe do razgovora o novoj vezi sa Londonom.

Treća runda pregovora o izlasku Velike Britanije iz članstva počela je u ponedjeljak u Bruxellesu, a Juncker je potvrdio navode da je vlada britanske premijerke Therese May previše spora kada je u pitanju odmicanje od samog početka pregovora.

Juncker je rekao da ključna pitanja moraju biti riješena prije nego što obje strane počnu izgradnju novih trgovačkih i političkih odnosa.

Predsjednik Europske komisije je rekao da nije moguće "miješati stvari" i istakao da je najprije potrebno "riješiti prošlost prije zamišljanja budućnosti".

Nova runda pregovora, koja se završava u četvrtak, počela je u sjedištu Europske komisije sastankom britanskog ministra za Brexit Davida Davisa i pregovarača EU Michela Barniera.

Velika Britanija bi trebalo napustiti EU krajem marta 2019., dvije godine nakon što je britanska premijerka 29. marta ove godine zvanično pokrenula proceduru o istupanju.

XS
SM
MD
LG