Dostupni linkovi

Mogherini: EU na Balkanu može mnogo izgubiti, a mnogo i dobiti


Federica Mogherini
Federica Mogherini

Balkan je jedan od četiri prioriteta vanjske politike Europske unije, izjavila je visoka predstavnica EU Federica Mogherini na otvaranju konferencije u Bruxellesu sa veleposlanicima Unije i naglasila da "kao što dobro znaju, tamo može mnogo da izgubi ali i mnogo dobiti".

Ona je sinoć na početku dvodnevnog savjetovanja sa šefovima diplomatskih predstavništava Unije u svijetu naglasila da je "ove godine došlo do veoma zabrinjavajućih zategnutosti u raznim zemljama, ali su partneri EU na Balkanu uvijek uspijevali potvrditi želju i sposobnost da napreduju na europskom putu".

EU im je u tome pomogla, ali su i sami to bili u stanju postići zato što, kako je ona navela, "njihovo mlado stanovništvo to traži od svojih vođa i te vođi to veoma dobro znaju".

Federica Mogherini je dodala da je ljute oni koji kažu da je "Balkan na putu u Europu", istakavši da je "Balkan u Europi", a ne neko "zadnje dvorište".

"Mi smo to jasno vidjeli kad je riječ o sigurnosnim izazovima, putevima migranata, gospodarstvenim investicijama i mnogim drugim stvarima", rekla čelnica Europske službe za vanjskopolitičko djelovanje.

Ona je najavila da će se ovih dana (u četvrtak) ponovo sastati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem da bi se "išlo dalje s dijalogom Beograd-Priština".

XS
SM
MD
LG