Dostupni linkovi

Odron u Švicarskoj izazvan klimatskim promjenama


Odron u selu Bondo
Odron u selu Bondo

Švicarska kancelarija za zaštitu životne sredine priopćila je danas da su posljedice klimatskih promjena djelimično odgovorne za odron u jugoistočnom švicarskom selu, pokrenutom kada se veliki komad stijene otcijepio od alpske planine i u kojem je nestalo osam ljudi.

Direktor Savezne kancelarije za životnu sredinu rekao je da Švicarska mora učiniti više da se pripremi za klimatske promjene.

U saopćenju je ta kancelarija navela da je u Švicarskoj zabilježen prosječan rast temperature od dva stupnja Celzijusa otkako je počelo vođenje podataka 1864. godine, što je duplo više od svjetskog prosjeka za porast temperature od 0,9 stupnjeva.

Kako se navodi, posljedice klimatskih promjena uključuju "urbani toplotni otoci" u švicarskim gradovima, lokalizirane nestašice vode i nestabilnost planinskih masiva kao onaj koji je napukao i podstakao odron u srijedu u malom švicarskom selu Bondo blizu talijanske granice.

Osmero ljudi nestalo je nakon odrona, oštećeno je nekoliko zgrada, a selo je evakuirano. Švicarske vlasti su u subotu prekinule potragu za osam nestalih nakon tog odrona.

XS
SM
MD
LG