Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Stoltenberg protiv europske armije: Ne bi uspjela obraniti EU bez NATO


Jens Stoltenberg

Generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenbeg upozorio je da Europska unija ne bi bila u stanju obraniti se bez NATO-a i dva ključna saveznika van Unije - Sjedinjenih Država i Velike Britanije, nakon Brexita.

"Nakon Brexita, dvije zemlje sa najvišim izdacima za obranu, SAD i Velika Britanija, bit će van EU a tri od četiri borbene skupine na istočnom krilu su pod zapovjedništvom država van EU. Nije moguće da EU izdrži bez pomoći zemalja koje nisu u Uniji", kazao je Stoltenberg u intervjuu koji danas objavljuje poljski list (Rzeczpospolita) Žečpospolita.

Stoltenberg je naglasio da se NATO zalaže za jačanje obrane EU s tim da se moraju dopunjavati a ne da budu jedni drugima konkurencija.

"Želimo više europskih snaga, više modernih sposobnosti, više izdataka za obranu, manje fragmentacije. Moramo izbjeći dupliciranje kao stvaranje europskih komandi ili europske armije. I retorike da bi se Europa uspjela snaći bez NATO-a", kazao je Stoltenberg.

Generalni tajnik NATO-a izjavio je u intervjuu da zapadni saveznici ne žele novi hladni rat sa Rusijom jer će ona uvijek ostati najveći susjed sa kojim se mora voditi politički dijalog.

"Rusija mora znati da kršenje međunarodnog prava povlači konsekvence. Zato podržavamo sankcije, zato sa njom suspendiramo suradnju, zato jačamo obrambene sposobnosti. Ali istodobno ne želimo povratak hladnog rata, ne želimo otvorenu konfrontaciju. Rusija će ostati naš najveći susjed i zato moramo voditi sa njom politički dijalog", kazao je Stoltenberg.

Generalni tajnik podsjetio je također Poljsku da je NATO organizacija zasnovana na poštivanju pravne države i građanskim slobodama i apelirao da ih Poljska poštiva.

XS
SM
MD
LG