Dostupni linkovi

Macron kritikovao vladu Poljske ne narod


Emmanuel Macron, predsjednik Francuske
Emmanuel Macron, predsjednik Francuske

Francuski predsjednik Emmanuel Macron iznio je kritike na račun vlade u Poljskoj a ne naroda, izjavio je neimenovani francuski zvaničnik, nakon što su francuski lider i poljska premijerka Beata Szydlo izmijenili oštre međusobne kritike.

Macron je u petak snažno kritikovao odbijanje Poljske da pooštri propise o radu u inostranstvu, što je "nova greška" Varšave koja se, prema Macronovim riječima, nalazi "na margini" Evrope "po mnogim pitanjima".

Francuski zvaničnik je naveo da je Macron rekao da će nastaviti saradnju sa svim zemljama Evropske unije i da je predsednik odgovorio na pitanje novinara o odbijanju Poljske da prihvati kompromis o uslovima slanja i platama za radnike koji obavljaju poslove u drugim članicama EU.

Poljska premijerka Beata Szydlo
Poljska premijerka Beata Szydlo

Macron je rekao da su Poljaci zaslužili više nego što im nudi vlada Beate Szydlo.

Poljska premijerka je odmah oštro odbacila optužbe predsjednika Francuske da se Poljska samoizolovala i da radi protiv Evrope, poručivši da arogantne izjave Emanuela Macrona proizilaze iz njegovog neiskustva.

Poljska konzervativna desna vlada pod udarom je čestih kritika evropskih zvaničnika i lidera zbog usvajanja brojnih kontroverznih zakona u suprostnosti sa EU standardima, i koji, kako navode kritičari u zemlji i van nje duboko zadiru u kršenje ljudskih prava, slobode medija i nezavisnost pravosuđa.

XS
SM
MD
LG