Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kina: Trgovinska istraga SAD protekcionizam


Radnici u kineskim fabrikama televizora

Kina je danas kritikovala odluku SAD da pokrene istragu kineske politike u oblasti tehnologije kao napad na globalni trgovinski sistem i navela da će "odlučno braniti" svaku kinesku kompaniju koja bude pogođena.

Portparol Ministarstva trgovine Gao Feng izjavio je da se u istrazi koju su najavile američke vlasti nepravilno primenjuju američki zakoni umesto međunarodna pravila trgovine.

"Veoma smo nezadovoljni ovom jednostranom i protekcionističkom praksom i preduzećemo sve neophodne mere da odlučno odbranimo legitimna prava i interese kineske strane i kineskih preduzeća", saopštio je Gao.

Istraga, dodao je Gao, predstavlja "destrukciju postojećeg međunarodnog trgovinskog sistema".

Američki trgovinski predstavnik Robert Lajthajzer najavio je ove sedmice da će njegova kancelarija po nalogu predsednika Donalda Trampa pokrenuti istragu da li se u Kini od stranih kompanija nepropisno zahteva da otkriju tehnologiju kao uslov za pristup kineskom tržištu.

Od proizvođača automobila i drugih stranih kompanija traži se da rade kroz zajedničke poduhvate, obično u partnerstvu s državnim kompanijama.

XS
SM
MD
LG