Dostupni linkovi

Moguće da se Skupština Kosova ni u četvrtak ne konstituiše


Parlament Kosova
Parlament Kosova

Ramuš Haradinaj, kandidat za premijera pobedničke koalicije Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo (PAN), izjavio je u sredu da su konsultacije sa političkim partijama o formiranju institucija i dalje u toku i da još uvek nema konkretnog sporazuma sa partijom Bedžeta Pacolija, Alijansom za novo Kosovo, oko izbora predsednika Skupštine i nove vlade.

Pobednička koalicija nema dovoljan broj glasova da izglasa svog kandidata za predsednika Skupštine ili za Vladu Kosova. Poslednjih dana na Kosovu je bilo reči da bi Pacoli, koji je do sada bio u koaliciji sa Demokratskim savezom i Alternativom, mogao da sa svojih četiri poslanika pruži podršku PAN-u.

Ipak, Haradinaj navodi da je moguće da se PAN ni u četvrtak, za kada je najavljen nastavak konsultativne sednice Skupštine Kosova, ne pojavi u Skupštinu.

„I dalje vršimo napore da sutra budemo tu, ali, postoji realna mogućnost da se konstituisanje ne desi ni sutra. Ovim odlaganjem na jedan način dobijamo na vremenu zato što pripremamo inicijativu o jednoj sveobuhvatnoj i stabilnoj vladi“, kazao je Haradinaj u sredu na konferenciji za novinare njegove partije gde je predstavio kandidate za lokalne izbore 22. oktobra.

On je dodao da se odlaganje može desiti zbog nedostatka jednog dogovora sa Pacolijevom partijom, ali, kako je naveo, cilj je i da se formira sveobuhvatna vlada koja će rešiti bitna pitanja koja su pred Kosovom.

Iz Pacolijeve partije su potvrdili da još uvek nije postignut nikakav dogovor sa PAN-om o njihovoj podršci..

U četvrtak će biti šesti pokušaj od 3. vvgusta da se konstituiše Skupština, odnosno da se izglasa predsednik i potpredsednik ove institucije. To bi otvorilo put za formiranje nove Vlade Kosova.

Drugorangirani pokret Samoopredeljenje odbio je da podrži kandidata PAN-a Kadrija Veseljija.

XS
SM
MD
LG