Dostupni linkovi

Netanjahu i Putin o Iranu u Siriji


Današnji sastanak ruskog i izraelskog lidera je deveti u poslednje dve godine: Benjamin Netanjahu i Vladimir Putin
Današnji sastanak ruskog i izraelskog lidera je deveti u poslednje dve godine: Benjamin Netanjahu i Vladimir Putin

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio je da namerava da s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovara o nastojanjima Irana da učvrsti svoje vojno prisustvo u Siriji, kada se s njim bude danas sastao u Sočiju na Crnom moru, prenose izraelski mediji.

On je dodao i da će se njegovim razgovorima s Putinom pridružiti i šef Mosada i predsedavajući izraelskog Nacionalnog saveta za bezbednost.

Predsednik Vlade Izraela je u utorak održao bezbednosne konsultacije pred put u Rusiju, ocenivši da je "iransko prisustvo u Siriji" još jedan dokaz da iranska agresija nije umanjena nakon nuklearnog sporazuma, a to je nešto što predstavlja problem, ne samo za Izrael već za svaku zemlju na Bliskom istoku i za čitav svet.

Današnji sastanak ruskog i izraelskog lidera je deveti u poslednje dve godine, podsećaju izraelski mediji i dodaju da je od toga pet sastanaka održano u Rusiji, a sve u nastojanju Izraela da otkloni pretnje koje predstavlja Iran.

U poslednjih nekoliko nedelja Izrael je bio u konstantom kontaktu s Kremljom i Belom kućom zbog bojazni od nastavka iranskog prisustva u regionu u slučaju da dve sile potpišu bilo kakav budući sporazum o okončanju sukoba u Siriji.

Nade Izraela su izneverene nakon što delegacija visokih izraelskih bezbednosnih zvaničnika poslata u Vašington nije uspela da obezbedi obećanje Amerikanaca da će uvrstiti u taj dokument zahtev za puno povlačenje iranskih snaga iz Sirije.

Netanjahu je o tome više puta razgovarao telefonom s Putinom i državnim sekretarom SAD Reksom Tilersonom.

U ovom trenutku postoji zabrinutost da je Iran na vrhuncu izgradnje pomorskih, vazdušnih i kopnenih baza u Siriji i izraelska strana upozorava da takva situacija predstavlja prelazak crvene linije s kojom Izrael ne može da živi.

XS
SM
MD
LG