Dostupni linkovi

Vanredna vijest

UN: Problem rastućeg izbegličkog talasa u Španiji


Marokanski migranti u Španiji

Rastući talas migranata iz Severne Afrike u Španiju može da preraste u „veliku krizu“, ako se nastavi ovim tempom, saopštila je u petak Agencija UN za migracije.

Nakon nekoliko nedavnih akcija spasavanja migranata koji su se davili u moru, više od 9 hiljada njih je stiglo Španiju od početka ove godine, čime je premašena brojka za celu 2016, saopštila je Međunarodna organizacija za migracije (IOM), prenosi Rojters.

Ove godine se udavio 121 migrant, a u 2016-oj 128.

„Uviđamo na osnovu informacija naših eksperata na terenu da Španija sada prolazi kroz sličnu situaciju kao Grčka na početku 2015. kao i Italija pre toga“, izjavio je portparol IOM-a Džoel Milman.

Plovila kojima se prebacuju migranti u Španiju su mnogo manja nego ona koja prevoze izbegle iz Libije u Italiju, ili pre toga iz Turske u Grčku. No, uprkos tome, oni stižu svakodnevno, dodao je portparol IOM-a.

„Očigledno je da ako se priliv nastavi ovim tempom, to može prerasti u veliku krizu“, upozorio je Milman, ukazajući da će u tom slučaju i ostale institucije morati da pomognu.

Španske vlasti su saopštile da bi u ovoj godini mogao da se duplira broj migranata u poređenju sa prethodnom.

„Procenjujemo da u ovom trenutku da 9 odsto onih koji stižu u Španiju su deca“, istakla je Sara Krou, portparolka UNICEF-a

Od početka godine u Evropu je ušlo preko mora 119.069 migranata i izbeglica. Od toga 83 odsto se iskrcalo u Italiju a ostali u Grčku, Kipar i Španiju, saopštio je IOM.

Prošle godine je je stiglo 266,423 migranata i izbeglica.

Nestalo je ili poginulo 2.140, što je manje za 800 u poređenju sa istim periodom prošle godine, saopštava IOM.

XS
SM
MD
LG