Dostupni linkovi

Asadov savetnik: Rat u Siriji se bliži kraju


Raka
Raka

Šestogodišnji rat u Siriji se bliži kraju u trenutku kada zapadne i bliskoistočne zemlje smanjuju pomoć opozicionim snagama, izjavio je savetnik predsednika Bašara el Asada Bouthaina Šaban.

On je u intervjuu za libansku televiziju el Majadin dodao da će se vlasti u Damasku suočiti sa bilo kojim „nelegitimnim“ snagama na svojoj teritoriji – bilo da su turske ili američke, prenosi Rojters.

Šaban ističe da činjenica da se u Damasku ove sedmice održava međunarodni sajam, po prvi put od izbijanja rata 2011, „šalje poruku da je rat pri kraju...i da smo na početku puta obnove“.

Uz pomoć ruske avijacije i iranskih milicija, vlasti u Damasku su ojačale svoju poziciju u zapadnom delu zemlje, a njihove snage sada napreduju ka istoku u regionu Deir el Zor u blizini iračke granice.

Rat, u kome je poginulo nekoliko stotina hiljada ljudi, bliži se kraj u trenutku kada strane sile, koje su podržavale opozicione snage, menaju svoju politiku, smatra Šaban.

Američki predsednik Donald Tramp okončao je podršku koju je CIA pružala pobunjenicima. Turska je takođe preusmerila svoj prioritet sa smene Asada na popravljanje odnosa sa Rusijom i sprečavanje ekspanzije sirijskih Kurda ka njenim granicama, podseća britanska agencija.

Američke snage podržavaju kurdske milicije u oslobađanju Rake, sedišta „Islamske države“.

Međutim, višestrani oružani sukobi u Siriji i dalje se vode na više frontova iako ekstremisti „Islamske države“ gube pozicije.

Mada je sirijska armija preuzela kontrolu od pobunjenika u više enklava u poslednju godinu dana, opozicione snage i dalje drže delove teritorija, uključujući svoje uporište u provinciji Idlib i deo područja blizu Damaska.

Sukobi u zapadnom delu Sirije su splasnuli nakon nekoliko sklopljenih primirja u kojima su posredovali Moskva i Vašington.

To je omogućilo provladinim snagama da pojačaju ofanzivu protiv „Islamske države“ koja kontroliše istočne, pustinjske delove zemlje, podseća Rojters.

Više od 11 miliona ljudi je izbeglo u šestogodišnjem ratu u Siriji.

XS
SM
MD
LG