Dostupni linkovi

Dunford: Vojno rješenje sjevernokorejske prijetnje bilo bi užasavajuće


Joseph Dunford
Joseph Dunford

Šef Združenog štaba vojske Sjedinjenih Država Joseph Dunford (Džozef Danford) izjavio je danas u Pekingu da bi vojno rješenje prijetnje sjevernokorejskog nuklearnog oružja bilo "užasavajuće", ali je dodao da bi dopuštanje Pjongjangu da razvije sposobnost izvođenja nuklearnog napada na SAD bilo "nezamislivo".

"Američki predsjednik Donald Trump (Tramp) nam je direktno rekao da razvijemo uvjerljive i izvodljive vojne opcije, i to je upravo ono što radimo", rekao je Dunford rekao novinarima u glavnom gradu Kine, upitan za komentar o izjavi Stephena Bannona (Stiven Benon), glavnog, strateškog savjetnika američkog predsjednika Trumpa.

Bennon je prethodno rekao da nema vojnog rješenja za prijetnju Sjeverne Koreje i njenih nuklearnih ambicija, uprkos nedavnim Trumpovim tvrdnjama da će Pjongjangu odgovoriti "vatrom i bijesom".

Nakon toga, Dunford je rekao da bi bilo "apsolutno užasavajuće ako bi došlo do vojnog rješenja problema".

"Ono što je nezamislivo jeste dopustiti (sjevernokorejskom lideru) Kim Jong-unu (Kim Džong Un) da razvije balističke rakete s nuklearnom bojevom glavom koja može predstavljati prijetnju SAD-u i da nastavi ugrožavati region", rekao je Dunford.

Kako je ranije najavljeno, Dunford će tokom ovosedmične turneje u Aziji posjetiti Južnu Koreju, Japan i Kinu.

XS
SM
MD
LG