Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Crnjac: Za dugovanja Konzuma odgovarat će Ledo i Sarajevski kiseljak


Prodavnica Konzum

Načelno smo postigli dogovor o reprogramu duga Konzuma dobavljačima u Bosni i Hercegovini, ali se još čeka konačna potvrda tog dogovora na vjerovničkom vijeću Agrokora, potvrdio je za Avaz šef pregovaračkog tima Udruženja poslodavaca (UP) Federacije BiH za pregovore s Agrokorom Miljenko Crnjac.

Prema njegovim riječima, rezultat je to više teških pregovora koji su održani za posljednji mjesec, i to s predstavnicima Agrokora, kao i odvojeno s predstavnicima Konzuma u BiH i Upravom Mercatora.

"Vanredni povjerenik Vlade Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak sa svojim timom predložio je, i na tome je ostalo, da se Konzum u BiH podijeli na dva dijela, odnosno dvije kompanije. Dakle, posebno će biti formirana kompanija Mercator, a svoje postojanje nastavit će i Konzum. Kompanija Mercator trebala bi se vratiti na naše tržište u obimu u kojem je postojala prije nego što ju je kupio Agrokor, a Konzum bi nastavio svoje postojanje u smanjenom obimu i uz obaveznu dokapitalizaciju kompanije iz Zagreba", pojasnio je Crnjac.

Dodao je da bi dokapitalizacija Konzuma išla preko kćerki kompanija Agrokora u Bosni i Hercegovini i one bi ta potraživanja pretvorile u svoj vlasnički udio.

"U ovakvom scenariju Agrokor bi morao dokapitalizirati Konzum u BiH sa još 15 miliona eura. U tom slučaju bi, također, nedostajala sredstva da bi Konzum bio likvidan i da bi mogao u zakonskom roku izvršavati svoje obaveze prema bh. dobavljačima. To je jedan manji dio dugovanja, tačnije nedostajalo bi oko 34 miliona maraka. Za ta sredstva Konzum bi pojedinačno sa svakim dobavljačem potpisao ugovor za iznos duga koji bi oni sukcesivno vraćali u roku od četiri godine, uz kamatu od četiri posto", istakao je Miljenko Crnjac.

On ističe da je pregovavarački tim prihvatio ovakav prijedlog jer su smatrali da je to korektno rješenje za krizu Konzuma u BiH.

"Međutim, vjerovničko vijeće Agrokora nije na dnevnom redu imalo ovaj prijedlog. Dok god to ne bude, mi ćemo smatrati da problem nije riješen. Imamo obećanje da će do kraja ovog mjeseca to vijeće odobriti dogovor. Jednostavnije rečeno, za dugovanja Konzuma prema bh. dobavljačima garantirat će kćerke kompanije Agrokora u BiH, kao što su Ledo iz Čitluka ili Sarajevski kiseljak", naveo je šef pregovaračkog tima Udruženja poslodavaca Federacije BiH za pregovore s Agrokorom.

XS
SM
MD
LG