Dostupni linkovi

Države Kvinte: Brine trenutna situacija na Kosovu


Ambasadori Kvinte sa Petritom Seljimijem zamenikom kosovskog šefa diplomatije, arhivska fotografija
Ambasadori Kvinte sa Petritom Seljimijem zamenikom kosovskog šefa diplomatije, arhivska fotografija

Ambasadori Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država saopštili su da su zabrinuti zbog trenutne situacije na Kosovu, saopštila je američka ambasada u Prištini.

„Kosovo se susreće sa mnogim izazovima, kako trenutnim tako i dugoročnim, uključujući MMF program, energetsku situaciju, ali takođe i potrebom za ekonomskim razvojem, jačanjem vladavine prava, evropskom perspektivom Kosova i odnosa Kosova sa Srbijom. Građani Kosova zalužuju Skupštinu i Vladu koja može da ispuni ove izazove“, ukazano je u saopštenju.

Istovremeno, navodi se i da je odgovornost kosovskih lidera da formiraju institucije vlasti i sprovedu neophodne reforme da spreče slične, kako je saopšteno, potpune zastoje u budućnosti.

„Nadamo se da će kosovski lideri, kako u politici tako i u građanskom društvu, preuzeti vođstvo u rešavanju ovog pitanja, uključujući predlaganje konkretnih predloga. Prvi i važan princip je da bi izabrani poslanici Skupštine Kosova trebalo da prisustvuju zasedanjima Skupštine i omoguće da otpočne njen rad", navodi se u saopštenju koje je objavila američka ambasada.

XS
SM
MD
LG