Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Evropski komesar pozvao na sastanak zbog zaraženih jaja


Evropski komesar zadužen za bezbednost hrane Vitjanis Andriokaitis pozvao je ministre i predstavnike nacionalnih regulatornih agencija na sastanak na kojem bi se diskutovalo o pojavi zaraženih kokošijih jaja širom Evrope, javlja Rojters.

On je pozvao na sastanak zbog tenzija između ministara poljoprivrede Belgije, Holandije i Nemačke koje su porasle su nakon što su u kokošijim jajima pronađeni tragovi potencijalno otrovnog insekticida fipronila.

"Prebacivanje krivice sa jedne na drugu stranu nas neće nigde odvesti i želim da to zaustavim", rekao je Andriokaitis i dodao da se nada da će uspeti da sazove sastanak da bi svi zajednički radili na problemu, umesto što troše energiju na upiranje prstom jedni u druge.

Iz njemačkog Ministarstva spoljnih poslova saopšteno je da evropski komesar planira da se sastane sa ministrima zemalja koje su suočavaju sa ovim problemom na samitu poljoprivrede u Estoniji zakazanom za početak septembra.

Milioni kokošijih jaja povučeni su iz prodaje nakon što su u 15 zemalja EU pronađeni tragovi fipronila, kao i u Švajcarskoj i u Hong Kongu.

Rad na nekoliko farmi kokošaka u Nemačkoj, Belgiji, Holandiji i Francuskoj je blokiran nakon što su tragovi fipronila pronađeni u sredstvu za čišćenje koje je korišteno u ove četiri zemlje.

Nakon što su otkrivena jaja koja sadrže "fipronil", pod istragom je nekoliko proizvođača u Holandiji i Belgiji, prenosi Asošijeted pres.

XS
SM
MD
LG