Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Centralna izborna komisija u Keniji saopštila je da će danas objaviti konačne rezultate parlamentarnih i predsedničkih izbora u toj zemlji i pozvala građane na strpljenje.

Najmanje tri osobe su ubijene, a više je povređeno u talasu nasilja širom Kenije koji su izbili jedan dan posle parlamentarnih i predsedničkih izbora u toj zemlji, prenosi Asošijeted pres.

Neredi su izbili nakon što je lider kenijske opozicije rekao da su izbori bili neregularni.

Na opštim izborima u utorak za predsednika je ponovo izabran Uhuru Kenijata, a lider opozicije Raila Odinga optužio je njegovu partiju da je odgovorna za hakovanje podataka izborne komisije i manipulisanje rezultatima glasanja.

Izborni zvaničnici su naveli da se prebrojavanje glasova nastavlja, kao i da Kenijeta ima veliku prednost na osnovu obrađenih rezultata sa birališta.

Stotine policajaca u opremi za razbijanje demonstracija patrolira danas glavnim gradom Najrobijem, a mnoge prodavnice su zatvorene zbog straha od novog nasilja.

Američki ambasador u Keniji Robert Fodek pozvao je na prekid nasilja i dodao da nijedan Kenijac ne sme da izgubi život zbog izbora.

"Nasilje nikada ne sme da bude opcija. Nijedan Kenijac ne bi trebalo da strada zbog izbora. Budućnost Kenije je važnija od bilo kojih izbora. Lideri moraju to jasno da stave do znanja", naveo je Fodek.

XS
SM
MD
LG