Dostupni linkovi

Američke agencije: Klimatske promene izazivaju ekstremne oluje


Zagrejavanje Zemlje
Zagrejavanje Zemlje

U nacrtu izveštaja 13 američkih federalnih agencija zaključuje se da Sjedinjene Države već osećaju negativne efekte klimatskih promena, sa velikim porastom učestalosti toplotnih talasa, jakih kiša i drugih ekstremnih vremenskih prilika tokom protekle četiri decenije.

Procena je da će globalne temperature nastaviti da rastu, sa veoma negativnim efektima, ako ne dođe do velikog smanjenja upotrebe fosilnih goriva.

Na svetskom nivou, 15 od poslednjih 16 godina su bile najtoplije otkako se sprovode merenja, a Nacionalna administracija za okeane i atmosferu je saopštila da je 2017. na putu da bude druga najtoplija godina u SAD u istoriji.

U izveštaju se dugoročni dokazi da ljudska aktivnost ubrzava globalno zagrevanje nazivaju "nedvosmislenim".

"Nema alternativnog objašnjenja, a u istoriji posmatranja nisu viđeni prirodni ciklusi koji bi objasnili promene klime. Dokaza za klimatske promene ima na pretek od vrha atmosfere do okeanskih dubina", navodi se u izveštaju.

Naučnici iz celog sveta su dokumentovali otopljavanje vazduha i vode, otopljavanje glečera, nestanak snega, smanjenje površine morskog leda i povećanje nivoa mora.

U izveštaju se navodi da će temperature u SAD-u u narednim decenijama porasti za najmanje 2,5 stepena, čak iako se zagađenje ugljenikom drastično smanji.

Predsednik SAD-a Donald Tramp i njegov kabinet su javno izražavali sumnju da je globalno zagrevanje uzrokovano prvenstveno ljudskim zagađenjem i da će imati ozbiljne posledice po Amerikance.

XS
SM
MD
LG