Dostupni linkovi

Japan zabrinut zbog rastuće pretnje iz Severne Koreje


Lider Severne Koreje Kim Džong Un proverava interkontinentalne balističke rakete Hwasong-14

Balistički program Severne Koreje predstavlja "novi stepen pretnje", saopštilo je danas japansko Ministarstvo odbrane u godišnjem izveštaju, dodajući da je Tokio zabrinut i zbog vojnih ambicija Kine.

Japan sa zabrinutošću decenijama prati tehonološka dostignuća Severne Koreje, ali su nedavno tenzije povećane posle testiranja interkontinentalne balističke rakate 4. jula, nakon čega je Severna Koreja, 28. jula, ispalila drugu, sličnu raketu i saopštila da njeni projektili mogu da dosegnu američko tlo.

"Severna Koreja je od prošle godine imala dve nuklearne probe i ispalila je više od 20 balističkih raketa, što predstavlja novi stepen pretnje", naveo je japanski ministar odbrane Icunori Onodera u izveštaju objavljenom u "beloj knjizi".

Onodera je ocenio da je opasnost iz Severne Koreje "velika i neminovna".

"Vrlo je verovatno da će vremenom da se poveća opasnost od balističkih raketa koje mogu da nose nuklearnu bojevu glavu sa mogućnošću dometa do naše zemlje", rekao je japanski ministar.

Savet bezbednosti UN usvojio je 5. avgusta rezoluciju koja predviđa uvođenje novih, oštrijih sankcija Severnoj Koreji, pošto je ta zemlja u julu ispalila drugu interkontinentalnu balističku raketu, koja je, kako je rekao lider Kim Džong Un, pokazala da Pjongjang može da pogodi kopno SAD.

Japan je takođe izrazio zabrinutost zbog spremnosti Kine da "proširi svoj vojni uticaj u regionu".

Odnosi izmedju Kine i Japana su godina zategnuti zbog teritorijalnog spora oko nenaseljenih ostrva koje Japanci nazivaju Senkaku, a Kinezi Diaoju, i koje obe zemlje svojataju.

XS
SM
MD
LG