Dostupni linkovi

Kosovska policija otvorila istragu o pretećim grafitima


Grafit na zidu Filološkog fakulteta

Kosovska policija otvorila je istragu protiv nepoznatih autora grafita kojima se preti smrću predsedniku Kosova Hašimu Tačiju i kosovskom muftiji Naimu Trnavi, izjavio je danas portarol regionalne policije u Prištini Agron Boroci.

On je za RSE rekao da je policija ispitala nekoliko mogućih svedoka, ali i da istovremeno traži i druge očevice koji bi mogli doprineti identifikaciji osoba koje su u Prištini ispisale grafite protiv političkih i verskih lidera Kosova.

"U saradnji sa tužilaštvom, policija radi na rasvetljavanju svih okolnosti koje su značajne za istragu. Radi se o nekoliko grafita kojima se preti službenim licima", kazao je Boroci, dodajući da su pretnje smrću upućene i poslaniku Samoopredeljenja Aljbinu Kurtiju i gradonačelniku Prištine Špendu Ahmetiju.

Islamska Zajednica Kosova osudila je pretnje, navodeći da su takvi grafiti neprihvatljivi i osuđujući za normalna društva.

"Pojedinci koji pozivaju na nasilje i seju mržnju ne mogu da utiču na institucije zemlje i rukovodstvo Islamske zajednice. Ubeđeni smo da autori i mentori takvog kukavičkog čina ne predstavljaju stav građana Prištine, ni zemlje", navodi se u saopštenju.

Veruje se da su grafite ispisale nepoznate osobe koje su protiv izgradnje centralne džamije u Prištini, što je bilo u fokusu medija poslednjih nedelja zbog nezadovoljstva grupe građana zato što se arhitektura džamije osmanskog stila ne slaže sa urabanističkim planom Dardanije, naselje u kojoj treba da se gradi džamija.

XS
SM
MD
LG