Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Katar podnio žalbu WTO-u zbog blokade iz susjedstva


Doha

Katar je podnio žalbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) protiv tri od četiri arapske zemlje koje su ga izolovale.

Zvaničnici Katara su u ponedjeljak navečer kazali da su podnijeli žalbu tijelu WTO-a za rješavanje sporova u kojoj se navodi da Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein krše zakone i konvencije koji se tiču trgovine, izvještava Associated Press.

Katar u žalbi traži početak službenih pregovora s ove tri zemlje Zaljeva i navodi konkretna kršenja zakona i konvencija o trgovini, kaže se u saopštenju vladinog ureda za medije.

Katarski zvaničnici smatraju da bojkot ne šteti samo Kataru, najvećem svjetskom izvozniku tečnog zemnog gasa, već i njegovim trgovačkim partnerima.

"Ovaj pozitivni korak koji je napravila država Katar jasno pokazuje svim zemljama članicama WTO-a nivo transparentnosti koju država Katar iskazuje traženjem formalnog i transparentnog dijaloga i konsultacija szemljamakoje suga blokirale", navodi se u saopštenju.

Četiri arapske zemlje koje su prekinule diplomatske odnose i prometne veze s Katarom juče su saopštile su da su otvorile "hitne rute" koje mogu da koriste katarski avioni.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein prekinuli su diplomatske odnose i prometne veze s Katarom jer, kako ga optužuju, podržava ekstremiste i miješa se u unutrašnje poslove tih zemalja, osuđujući ga i zbog veza s Iranom koji je regionalni rival Saudijskoj Arabiji.

Katar je odbacio te optužbe kao politički motivisane, kao i ultimatum sa 13 zahtjeva koje su mu susjedi uputili.

XS
SM
MD
LG