Dostupni linkovi

Kenija: Ubijen član izborne komisije


Zvaničnik kenijske izborne komisije Kristofer Msando, važan za sprovođenje predsedničkih izbora u Keniji 8. avgusta, pronađen je ubijen pošto je pre nekoliko dana nestao, saopštio je predsednik izborne komisije u toj zemlji.

Msando je u izbornoj komisiji bio nadležan za upravljanje informaciono-tehnološkim sistemima. Kenija će na izborima koristiti biometrijsku tehnologiju za identifikovanje birača i za elektronsko slanje rezultata, čime se smanjuje mogućnost prevare.

On je bio mučen i imao je povrede vrata i glave, rekao je predsednik izborne komisije Vafula Čebukati, koji ga je identifikovao.

"Ovo je brutalno ubistvo našeg zaposlenog i mi zahtevamo da znamo ko ga je ubio i zašto. Zahtevamo da vlada obezbedi sigurnost svom osoblju izborne komisije", rekao je Čebukati.

Msando je javno tražio da se birači uvere da izbornim rezultatima neće biti manipulisano.

Opozicija optužuje kenijskog predsenika Uhurua Kenijatu da želi da pokrade izbore, a analitičari upozoravaju da bi na neizvesnim izborima moglo da dođe do nasilja.

Čebukati je rekao da je odložena za danas zakazana proba nove tehnologije koja će biti korišćena na izborima, jer je Msando bio ključan čovek za taj proces.

XS
SM
MD
LG