Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Umrla glumica Žana Moro


Glumica Žana Moro, jedna od najvećih filmskih zvezda u Francuskoj od sredine 20 veka, umrla je u 89. godini, saopštio je danas njen agent.

Tokom karijere sarađivala je sa Fransoom Trufoom, Orsonom Velsom, Vimom Vendersom i ostalim slavnim režiserima. Postala je poznata po ulozi u filmu "Žil i Džim" iz 1962. godine.

Glumica, koja je snimala i u 87. godini, pronađena je mrtva u svom domu u Parizu rano jutros, rekao je lokalni zvaničnik agenciji AFP.

Vels je svojevremeno rekao za nju da je "najbolja glumica na svetu", a bila je poznata i kao ikona feminizma i slobode žena u vreme kada je film počeo da se otvara za ženska pitanja.

Francuski predsednik Emanuel Makron saopštio je da je Moroova bila "otelotvorenje kinematografije", slobodnog duha te da se "uvek bunila protiv utvrđenog reda".

Igrala je u Velsovim "Ponoćnim zvonima", potom u filmu "Noć" Mikelanđela Antonionija i "Dnevniku jedne sobarice" Luisa Bunjuela iz 1964. godine.

Rođena je u Parizu 1928. godine, a glumu je počela da uči uprkos protivljenju oca, koji je bio vlasnik restorana. Pridružila se pariskom konzervatorijumu u 18. godini, a dve godine kansije postala je član elitne pozorišne grupe "Komedi fransez".

U poslednjih nekoliko godina odato joj je priznanje za životno delo na filmskim festivalima u Kanu, Berlinu i Londonu.

XS
SM
MD
LG