Dostupni linkovi

Bruxelles pokrenuo pravnu proceduru protiv Varšave


Zgrada Europske komisije
Zgrada Europske komisije

Europska komisija pokrenula je danas pravnu proceduru protiv, kako se navodi, pokušaja poljskih vlasti da naruše neovisnost pravosuđa.

Bruxelles je Varšavi dao vremenski rok od mjesec dana da odgovori.

Europska komisija je sredinom tjedna donijela odluku o pokretanju prekršajne procedure za kršenje zakona EU i to je prvi korak u pravnom procesu koji bi mogao završiti pred Europskim sudom pravde.

Europska komisija je izrazila zabrinutost zbog novih ovlaštenja koje je dobilo poljsko Ministarstvo pravosuđa za produženje mandata sudijama koji su ispunili uvjete za odlazak u mirovinu, te da mogu otpuštati i imenovati predsjedatelje suda.

"Nove regulative omogućavaju ministru pravosuđa utjecanje na sudije kroz nejasan kriterij za produženje njihovog mandata čime se narušava princip neuklanjanja sudija", ističe se u saopćenju Europske komisije.

U saopćenju se napominje da zabrinutost izaziva i predviđanje različitih godina za odlazak u mirovinu za žene 60, a za muškarce 65 godina.

Poljski predsjednik Andrzej Duda početkom tjedna potpisao je nacrt zakona o običnim sudovima, ali je, što je Bruxelles pozdravio, blokirao druga dva nacrta koja bi omogućila Vladi i parlamentu da mijenjaju sudije Vrhovnog suda.

Nacrt zakona predložila je vladajuća partija Zakona i pravde (PiS).

XS
SM
MD
LG