Dostupni linkovi

Muslimanski lider: Nastavak protesta dok se ne uklone kamere sa svetilišta


Metalne ograde ispred svetilišta
Metalne ograde ispred svetilišta

Bivši veliki muftija Jerusalima Ikrema Sabri najavio je danas da se vernici neće vratiti na sporno jerusalimsko svetilište dok Izrael ne ukloni metalne ograde i kamere koje je postavio nakon napada 14. jula u kome su tri izraelska Arapina ubila dva izraelska policajca.

On je danas objasnio da su potrebni dodatni koraci iako je Izrael u utorak uklonio detektore za metal koji su izazvali masovne proteste muslimana i nasilje.

Sabri, predsedavajući Vrhovnog islamskog komiteta, je rekao da će se masovne protestne molitve nastaviti van svetilišta dok se ne otvore kapije, a ograde i gvozdeni most sa kamerama ne budu uklonjeni.

Najavio je takođe da će advokat muslimanske administracije svetog mesta biti kontaktu s izraelskom policijom kako bi to zahtevao.

Izrael je uveo nove bezbednosne mere nakon pomenutog oružanog napada u kome su ubijena i sva tri napdača. Ta zemlja je pod međunarodnim pritiskom uklonila detektore.

Jutros su se ponovo muslimanski vernici molili ispred svetilišta na kome se nalazi i džamija Al-Aksa.

Izrael tvrdi da su nove bezbednosne mere neophode da spreče nove napade, ali Palestinci optužuju tu zemlju da pokušava da proširi svoju kontrolu nad mestom koje je sveto i za Jevreje.

Izrael poriče te optužbe i umesto detektora planira da postavi nove bezbednosne kamere koje mogu da otkriju skrivene predmete.

XS
SM
MD
LG