Dostupni linkovi

Izrael: Detektori ostaju, Palestinci nek ne ulaze u džamiju ako neće


Detektori metala ispred svetišta
Detektori metala ispred svetišta

Izraelske vlasti saopćile su da neće ukljanjati detektore metala na pristupima svetom jeruzaleskom mjestu na kojem se okupljaju i Židovi i Arapi, usprkos prosvjedima koji su doveli do smrtonosnih sukoba s Palestincima u posljednja tri dana.

Izraleski dužnosnici su kasnije rekli da bi upotreba detektora mogla na kraju biti smanjena, no u nedjelu su osvanule sofisticirane nadzorne kamere na Lavljim vratima, na samom ulazu u Stari grad u Jeruzalemu, koje navodno mogu identificirati naoružanje ljude koji pokušavaju ući na područje svetilišta.

Kod Lavljih vrata 14. jula se odigrao teroristički napad kada su naoružani palestinski napadači ubili dva izraelska policajca nakon što su prokrijumčarili vatreno oružje. Nakon toga su postavljeni detektori metala, a zabranjeno je i muškarcima mlađima od 50 godina ulazak u svetiše, među ostalima i u džamiju Al-Aksa.

Predsjednik palestinske samouprave Mahmoud Abbas 21. jula odlučio je zamrznuti sve kontakte s Izraelom dok se ne uklone pojačane sigurnosne mjere.

Odluka o tome da se ne uklone detektori metala uslijedila je nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu održao sastanak vlade i sigurnosnih agencija u nedjelju.

"Detektori metala će ostati. Ubojice nam nikada neće naređivati kako ćemo pretraživati ubojice", poručio je izlraeski ministar regionalnog razvoja Tzachi Hanegbi.

"Ako Palestinci ne žele ući u džamiju, neka i ne ulaze", rekao je on.

U zajedničkom saopćenju palestinski veliki muftija i v.d. palestinskg ministra pravde su poručili: "Apslutno odbijamo sve mjere okupacije Izarela kojima se želi izmijeniti povijesni i religijski status Jeruzalema i njegovih svetih mjesta".

Mnogi Palestinci odbili su proći kroz metalne detektore, te su se molili na kamenim ulicama izvan svetoga mjesta. Prosvjednici smatraju da su sigurnosne mjere kršenje dugogodišnjih dogovora o pristupu islamskih vjernika tom svetom mjestu u starom gradu u Jeruzalemu.

Arapska liga je poručila da je Izrael "igra s vatrom" s instalacijom detektora metala.

Sjedinjene Države poslale su u Izrael Jasona Greenblatta, posebnog predstavnika američkog predsjednika za međunarodne pregovore, kako bi iznašao način za ublažavanja napetosti, rekao je dužnosnik Bijele kuće.

Očekuje se i sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda na kojoj bi trebalo razmotriti situaciju i mogućnost smirivanja sukoba između Izraelaca i Palestinaca.

U jeruzalemskom Starom gradu koji je utvrđen zidinama nalazi se Brdo hrama i Zid plača, koji su sveto mjesto Židovima. Bazilika svetog groba bitna je kršćanima, a Kupola na stijeni i džamija Al-Aksa muslimanima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG