Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hahn: Sporazum o migrantima funkcionira


Migranti, Turska

Sporazum Europske unije i Turske o smanjenju priliva migranata u Europu dobro funkcionira, a bilateralne veze su bolje nego što bi se moglo zaključiti iz retorike, izjavio je Johannes Hahn, komesar Unije za politiku prema susjedima i proširenje.

Austrijanac Hahn govorio je za austrijski radio ORF nekoliko dana nakon što je Njemačka najavila mogućnost suspendiranja financijske pomoći EU za zbrinjavanje migranata u Turskoj.

Ankara je značajno smanjila broj migranata koji dolaze u Europu preko teritorije Turske u zamjenu za tri milijarde eura i obećanje da će građani Turske dobiti bezvizni režim za putovanja u zemlje EU.

"Ne brine me ništa kada je riječ o očuvanju sporazuma o izbjeglicama. To funkcionira", rekao je Hahn.

On i šefica vanjske politike EU Federica Mogherini tijekom dana će se susresti sa turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom i turskim ministrom za poslove sa EU Omerom Celikom.

"Mora se reći da suradnja na svakodnevnom nivou u mnogim oblastima funkcionira bolje od retorike", rekao je Hahn.

Austrija je među najglasnijima u pozivima da se formalno suspendiraju razgovori o članstvu Turske u EU zbog akcije koju je zvanična Ankara poduzela protiv oporbe nakon pokušaja puča u srpnju prošle godine.

XS
SM
MD
LG