Dostupni linkovi

Dva Jordanca ubijena ispred veleposlanstva Izraela u Ammanu


Policija ispred izraelskog veleposlanstva, Amman
Policija ispred izraelskog veleposlanstva, Amman

Pripadnik osiguranja izraelskog veleposlanstva u Ammanu, kojega je u njegovom domu napao Jordanac, ubio ga je iz vatrenog oružje u blizini veleposlanstva i u pucnjavi je usmrtio još jednog jordanskog državljanina, priopćilo je danas izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Jordanac koji je bio zadužen za stolarske radove u stanu izraelskog čuvara pokušao je da ga napadne odvijačem, navelo je Ministarstvo i dodalo je čuvar potom vatrenim oružjem ubio tog radnika i vlasnika stana koji se slučajno zatekao u blizini. Izraelac je lakše ozlijeđen u incidentu, navedeno je iz Ministarstva.

Jordanske vlasti su sa svoje strane priopćile da se pucnjava dogodila u veleposlanstvu i da su poginula dva Jordanca.

Incident se dogodio u trenutku kada rastu tenzije između Izraela i islamskih zemalja oko detektora metala kojega su izraelske vlasti postavile na ulazu na Brdu hrama u Jeruzalemu u kojem se nalazi džamija Al-Aqsa, sveto mjesto muslimana. Jordan je muslimanski čuvar tog svetilišta.

U petak su tisuće Jordanaca organizirale anti-izraelski prosvjed u Ammanu. U istočnom Jeruzalemu danima se sukobljavaju palestinski prosvjednici i izraelske sigurnosne snage zbog novih mjera uvedenih na ulazu u svetilište nakon nedavnog oružanog napada u kojem su ubijena tri izraelska policajca.

XS
SM
MD
LG