Dostupni linkovi

Sastanak o ukrajinskoj krizi


Ukrajinski vojnik, Donjeck

Lideri Ukrajine, Francuske, Njemačke i Rusije danas će razgovarati o situaciji u Ukrajini, saopćeno je u Kijevu.

Sastanak će biti održan nakon što su prošle sedmice proruski pobunjenici priopćili da će formirati državu Malorusiju, koja će, kako su najavili, biti nasljednica Ukrajine.

Na sastanku će sudjelovati predsjednici Ukrajine, Francuske i Rusije, Petro Porošenko, Emmanuel Macron i Vladimir Putin, kao i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Porošenko izjavio je da će na sastanku zatražiti ponovno uvođenje primirja na istoku Ukrajine, gdje je za nekoliko dana poginulo više od deset vojnika.

Sukobi u regionima Donjeck i Lugansk izbili su u travnju 2014. godine, pošto je predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič svrgnut s vlasti u veljači te godine.

Stanovnici tih regiona glasovali su za neovisnost na referendumima, a Kijev je započeo vojnu operaciju protiv proruskih pobunjenika. U sukobima je stradalo više od 10.000 ljudi.

U veljači 2015. je potpisan mirovni sporazum, koji podrazuijmeva prekid vatre, povlačenje oružja s linije sukoba i ustavne reforme. Primirje se, međutim, stalno krši, uz međusobne optužbe sukobljenih strana.

XS
SM
MD
LG