Dostupni linkovi

Gabrijel: Spor s Turskom nije protiv turskih građana u Nemačkoj


Uvek smo bili posvećeni dobrim odnosima s Turskom: Zigmar Gabrijel
Uvek smo bili posvećeni dobrim odnosima s Turskom: Zigmar Gabrijel

Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel poručio je danas građanima turskog porekla koji žive u Nemačkoj da kriza u odnosima dve zemlje posle hapšenja aktiviste za ljudska prava nije usmerena protiv njih.

Gabrijel je u otvorenom pismu upućenom preko tri miliona Turaka u Nemačkoj ocenio da je prijateljstvo Nemaca i Turaka "veliko bogatstvo". Pismo na nemačkom i turskom jeziku objavljeno je u listu Bild, prenosi Beta.

"Uvek smo bili posvećeni dobrim odnosima s Turskom, jer znamo da su dobri odnosi Nemačke i Turske važni za vas", napisao je šef nemačke diplomatije u pismu upućenom građanima turskog porekla, prenosi Dojče vele.

On je ipak naglasio da Berlin mora da zaštiti svoje građane i da hapšenje, kako je naveo, nevinih nemačkih državljana u Turskoj ne može da prođe bez reakcije.

Turski sud je u utorak odredio pritvor za Štojdnera i još petoro aktivista za ljudska prava, među kojima je i direktorka Amnesti Internešenala za Tursku Idlil Ester, pod optužbom da su počinili "zločin u ime terorističke organizacije".

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je da Peter Štojdner odmah bude oslobođen, što je Ankara ocenila kao "neprihvatljiv" zahtev i pokušaj mešanja u njeno pravosuđe.

XS
SM
MD
LG