Dostupni linkovi

Turska odbila zahtev Nemačke da oslobodi aktivistu


Turska ambasada u Berlinu
Turska ambasada u Berlinu

Turska je danas odbacila zahtev Berlina za oslobađanje nemačkog aktiviste za ljudska prava kao "neprihvatljiv", ocenivši da predstavlja pokušaj mešanja u njeno pravosuđe.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je obaveštavalo nemačkog otpravnika poslova u Ankari o slučaju Petera Štojdnera i da se "mora verovati turskom nezavisnom sudstvu".

Štojdner je jedan od 10 turskih aktivista za ljudska prava, među kojima i direktorka Amnesti Internešenala za Tursku Idlil Ester, koji su uhapšeni 5. jula. Njih četvoro je zadržano u pritvoru pod optužbom da su počinili "zločin u ime terorističke organizacije".

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je u sredu na razgovor turskog ambasadora u Berlinu i zatražilo da Štojdner odmah bude oslobođen.

Tursko ministarstvo je saopštilo da su izjave portparola nemačke kancelarke i ministarstva spoljnih poslova "diplomatski nepristojne" i da niko ne može da daje instrukcije ili savete sudovima.

Takođe je optužilo Nemačku za "dvostruke standarde" i da štiti pripadnike terorističkih organizacija i sprečava njihovo suđenje.

XS
SM
MD
LG