Dostupni linkovi

EP zadovoljan realizacijom predpristupnih fondova u Srbiji


Članovi Odbora Evropskog parlamenta za budžetsku kontrolu nakon posete Srbiji 17. i 18. jula, saopštili su na konferenciji za novinare u Medija centru u Beogradu da su zadovoljni načinom na koji domaće vlasti realizuju pretpristupnu pomoć Evropske unije.

Šef delegacije Evropskog parlamenta Derek Von (Vaughan) rekao je da je u Srbiji učinjen veliki napredak kad su u pitanju efikasnost i delotvornost uspostavljenih struktura za planiranje i realizaciju pretpristupnih fondova i pozitivno ocenio planove Srbije za održavanje administrativnih kapaciteta u ovoj oblasti.

Govoreći o konkretnim projektima koji se realizuju sredstvima iz pretpistupnih fondova Evropske unije, posebno je istakao projekte obnove i izgradnje kuća, farmi i biznisa nakon poplava u Obrenovcu pre tri godine.

„Mislim da je naš generalni stav da je u Srbiji ostvaren napredak u smislu implementacije pretpristupnih fondova Evropske unije (IPA ). Primera radi, 86 odsto sredstava pretpristupne pomoći Evropske unije za Srbiju odobrenih 2013. godine, već je iskorišćeno ili se koristi na konkretne projekte.. Naravno, uvek se može više i bolje, ali nakon samo nekoliko dana provedenih ovde, mi zaista verujemo da je evidentan napredak, tako da smo zadovoljni načinom na koji su pretpristupna sredstva trošena u Srbiji i verujemo da će njihova implementacija u budućnosti biti još efikasnija“, ocenio je Derek Von.

Prvog dana posete delegacija poslanika Evropskog parlamenta sastala se sa članovima Državne revizorske institucije, ministarstva finansija, privrede i evropskih integracija i Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Tokom tih susreta razgovaralo se o mnogim projektima koji se realizuju sredstvima iz pretpristupnih fondova Evropske unije, posebno u oblastima upravljanja pretpristupnom pomoći i podizanja kapaciteta, kao i o projektima koji podržavaju razvoj malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

Nakon posete Srbiji, delegacija Evropskog parlamenta posetiće Hrvatsku i posetiti različite projekte koji se finansiraju iz IPA i strukturnih fondova, i upoznati se sa planovima Hrvatske da poveća administrativne kapacitete u toj oblasti.

XS
SM
MD
LG