Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vučić razgovarao sa senatorima Džonsonom i Marfijem


Aleksandar Vučić, predsjendik Srbije susrešće se u Vašingtonu sa potpredsednikom SAD Majkom Pencom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u ponedeljak Vašingtonu sa predsedavajućim i kopredsedavajućim Senatskog potkomiteta za Evropu senatorima republikncem, Ronom Džonsonom (Ron Johnson) i demokratom, Krisom Marfijem (Chris Murphy) o bilateralnim odnosima, parlamentarnoj saradnji, podršci SAD evrointegracijama Srbije i situaciji u regionu.

Vučić je Vašingtonu gde će se susresti sa potpredsednikom SAD, Majkom Pensom (Mike Pencom). Ranije danas, Vućić se susreo na radnom doručku sa direktorima velikih kompanija, gde je razgovarano o mogućnostima ulaganja u Srbiju.

Kako je saopštilo Predsedništvo, Vučić je u razgovoru sa senatorima Džonsonom iz Viskonsina i Marfijem iz Konektikata naglasio da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije unapređenje bilateralnih odnosa sa SAD, kao i da Srbija u tome prepoznaje naročito važnu ulogu Kongresa.

Tokom susreta sa senatorima, predsednik Srbije je istakao da članstvo u EU ostaje spoljnopolitički cilj Srbije, koja će i dalje biti pouzdan i kredibilan partner Unije. On je senatore obavestio i o zastoju u dijalogu Beograda i Prištine, ukazavši na neophodnost implementacije dogovorenog.

Predsednik Srbije je zadovoljan aktuelnom bilateralnom saradnjom sa SAD na planu bezbednosti, oblasti u kojoj je ostvaren najveći napredak u prethodnom periodu, i naglasio da će u budućnosti saradnja na ovom polju biti ubrzana i poboljšana, navodi se u saopštenju.

Vučić je obavestio senatore o ekonomskim reformama, privrednom napretku i poboljšanju poslovne klime, naglasivši da te cinjenice Srbiju preporučuju kao dobro tržište za američke investitore.

Senator Džonson rekao je da SAD želi da pokaže koliko je region Zapadnog Balkana važan, i da je dobro da sa Vučićem razgovaraju o izazovima i mogućnostima sa kojima se region suočava.

Dvojica senatora izneli su nekoliko predloga o tome kako popraviti poslovni ambijent u Srbiji u cilju privlačenja više američkih investitora.

Oni su posle sastanka naveli da su zadovoljni razgovorima sa Vučićem, kao i da razumeju koliko je važno da Srbija, SAD i EU nastave da unapredjuju odnose.

"Republikanci i demokrate podržavaju jače odnose naše zemlje i Srbije. Prepoznajemo da sva pitanja na balkanu ne mogu da se reše bez liderstva iz Beograda i predsednik Vučić je u poziciji da bude takav vodja", ocenio je senator iz Konetikata navodi se u saoptenju iz Vučićvog kabineta.

XS
SM
MD
LG