Dostupni linkovi

UAE negira hakiranje Katarske novinske agencije


Ujedinjeni Arpski Emirati (UAE) dematovali su da oni stoje iza navodnog hakiranja Katarske državne novinske agencije u maju.

The Washington post (WP) je citirao američke obavještajne zvaničnike koji su rekli da je UAE orkestrirao zapaljive citate koji su pripisani katrskom emiru za koje je on tvrdi da su izmišljeni.

Taj incident je pomogao zatezanju diplomatskih odnosa Katara i njegovih susjeda, i izlolaciji ove zemlje.

Ministar vanjskih poslova UAE, Anwar Gargaš rekao je u ponedjeljak da izvještaj The Washington posta, "nije istina".

Takođe je ponovio da UAE i pet drugih arapskih susjeda Katara nijesu poslale zahtjev FIFA-i da se Kataru oduzme Svjetskih fudbalski kup 2022.

Švajcarska novinska mreža Local, objavila je neistinitu priču citirajući da je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino to postavio na web sajtu za kopiranje u subotu.

The Washington post je pak citirao neimenovane američke objavještajne zvaničnike koji su rekli da novoanalizirane informacije potvrđuju da su 23. maja, visoki zvaničnici vlade UAE razmatrali plan da hakiraju sajtove katarskih državnih medija.

Kasnije tog dana, zvanična katarska novinska agencija citirala je emira šeika Tamim bin Hamad a-Tanija koji je kritikovao američko "neprijateljstvo" prema Iranu, opisujući da se kao jedna "islamska sila ne može ignorisati" i nazivajući Hamas "legitimnim predstavnikom palestinskog naroda".

Katarski zvaničnici su naveli da je njihova agencija hakirana od strane "nepoznatog entiteta" i da objavljena priča "nema nikakvog osnova". Ipak, ove izjave su izazvale diplomatski incident nakon kojeg je uslijedila blokada katarskih medija od strane UAE, Saudijske Arabije, Bahreina i Egipta.

Dvije sedmice kasnije, četri države su pokidale sve veze sa Katrom zbog navodne podrške terorizmu i odnosima sa Iranom. Bojkot je izazvao pometnju u ovom naftom i gasom bogatom emiratu, koji je u velikoj mjeri zavisan od uvoza preko kopna i mora za najosnovnie potrebe u zemlji čija populacija broji 2.7 miliona ljudi.

Američki obavještajni zvaničnici rekli su WP da nije jasno da li su vlasti UAE sami hakirali katarsku novinsku agenciju ili je to radila treća strana.

The Guradian je izvjestio prošlog mjeseca da je istraga američkog Federalnog istražnog birao (FBI) zaključila da su za hakiranje odgovorni ruski hakeri koji djeluju samostalno.

Američke obavještajne agencije su odbile da komentarišu teskt WP, ali je UAE ambasador u Vašingtonu iinsistirao da oni "nijesu imali nikavu ulogu u navodnom hakiranju".

XS
SM
MD
LG