Dostupni linkovi

Čilić izborio svoje prvo finale Wimbledona


Hrvatski teniser Marin Čilić ušao je u svoje prvo finale Wimbledona
Hrvatski teniser Marin Čilić ušao je u svoje prvo finale Wimbledona

U polufinalu Wimbledona su snage odmjerili hrvatski teniser Marin Čilić i Amerikanac Sam Querrey, a pobjeda i plasman u finale nakon skoro tri sata igre pripali su Čiliću. Hrvatski teniser slavio je sa 3:1 u setovima (6:7 /6:8/, 6:4, 7:6 /7:3/, 7:5).

Čilić je kao šesti igrač svijeta iskoristio priliku da preko Querreyja, koji je 28. na ATP listi, osigura nastup u finalu ovogodišnjeg Wimbledona što je njegovo prvo finale na ovom elitnom turniru.

Ukupno, hrvatski teniser je izborio svoje drugo finale na nekom Grand Slam turniru nakon što je prije tri godine slavio na US Openu.

Čilić je prethodne tri godine svaki put ispadao u četvrtfinalu Wimbledona, a ovaj put je otišao do posljednje stepenice.

Tamo će ga čekati Tomaš Berdych ili legendarni Roger Federer.

Obojica tenisera su čvrsto držali svoj servis u prvom setu, koji je riješen u tie-breaku. Uspješniji je bio Querrey, koji je iskoristio drugu set loptu i tako poveo u ovom meču sa 1:0 u setovima nakon 49 minuta igre.

Na otvaranju drugog seta je servirao Querrey, Čiliću se ukazala prilika da mu oduzme servis, no, break loptu nije iskoristio, pa je Amerikanac poveo nakon prvog gema.

Šansu za break je Marin propustio i u petom gemu, ali u sedmom je drugi iskoristio i poveo 4:3. Prednost je sačuvao te je drugi set dobio rezultatom 6:4 poslije 37 minuta.

Treći set je odlučen u tie breaku nakon što su prethodno oba tenisera osvojila po jedan break. Uspješniji u tie breaku bio je hrvatski teniser. Bilo je 7:3 u tie breaku.

U četvrtom setu Querrey je poveo sa 3:1 nakon što je u trećem gemu napravio break. Ipak, američki teniser nije uspio održati razliku pošto je Čilić napravio break za 4:4.

Kasnije je Čilić sigurnim servisom i još jednim breakom osvojio set uz rezultat 7:5 što mu je donijelo konačnu pobjedu i veliko slavlje.

Posljednji i jedini Hrvat koji je ranije igrao u finalu Wimbledona bio je Goran Ivanišević koji je 2001. godine ispisao jednu od najljepših sportskih priča svih vremena.

Ivanišević je tri puta gubio Wimbledon da bi ga 2001. godine konačno osvojio. Čilić je ulaskom u finale postao prvi Hrvat kojem je pošlo za rukom da na dva različita Grand Slama igra finale. On je prvi Hrvat koji je izborio polufinale na tri različita Grand Slama.

Meč između Federera i Berdyha je u toku.

XS
SM
MD
LG