Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Štrajk u Fiatu se nastavlja, pregovori neizvesni


Štrajkački odbor je saopštio da je Fiat postavio ultimatum da se zamrzne štrajk

Radnici prve i druge smene kompanije Fiat Krajsler automobili u Kragujevcu podelili su se prilikom izjašnjavanja o prekidu generalnog štrajka pa je većina u prvoj smeni glasala za prekid, dok su njihove kolege iz druge smene jednoglasno glasale za nastavak štrajka.

Štrajkački odbor je saopštio da je Fiat postavio ultimatum da se zamrzne štrajk, što je uslov za početak pregovora, ili će fabrika u Kragujevcu otpustitti 320 radnika i smanjiti proizvodnju za 80 odsto.

Prema informacijama iz dva većinska sindikata, štrajk se nastavlja, a Samostalni sindikat traži od Vlade Srbije pomoć u organizovanju referenduma na kojem bi se svaki radnik pojedinačno izjasnio.

Predsednik Samostalnog sindikata kragujevačke fabrike Zoran Marković kaže da je Vlada Srbije obaveštena da, ukoliko ne dođe do prekida štrajka, u Fiatu razmatraju mogućnost otpuštanje radnika i smanjenje planirane proizvodnje za ovu godinu.

Zbog toga je, po njemu veoma važno da svaki radnik preuzme ličnu odgovornost i pismeno se izjasni o daljoj sudbini štrajka i same fabrike.

“Odgovornost je na nama da li kompanija u Kragujevcu sa 2.300 radnika treba da ostane, odgovornost je na nama i da li će više od 1.000 kooperanata da preživi, kao i da li tih 6.500 ljudi u Srbiji koji trenuto rade za Fiat, treba i dalje da rade. Ako Fiat ima nameru da ovo zatvori, neće dati povećanje plate i neće ispuiti ni jedan zahtev”, kaže Marković.

Štrajk u Fiatu: Radnici nikoga ne zanimaju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00

Za razliku od njega, poverenik Ujedinjenog granskog sindikata “Nezavisnost” FCA Zoran Stanić kaže da problem kompanije nisu finansije već inat poslodavca koji ne želi da čuje vapaj radnka.

“Da je kompanija u finansijskim problemima radnici bi sigurno pristali da rade i za 30.000 dinara, pa i za manje, ali problem je što para ima i rasipaju se na sve strane, samo nema za plate. Za plate Fiat izdvaja manje od dva odsto od ukupnih troškova”, ističe Stanić.

Pojedini mediji su, pozivajući se na nezvanične izvore, najavili da će u Kragujevac u petak doći izvršni direktor Fiat Grupe Alfredo Altavila od koga se očekuje da u pregovorima sa predstavnicima Štrajkačkog odbora i Vladom Srbije pokuša da okonča višednevni prekid proizvodnje fiata 500L izazvan generalnim štrajkom.

Nakon današnje odluke radnika druge smene ta mogućnost je dovedena u pitanje jer Fiat, shodno svojoj praksi da ne pregovara dok traje štrajk, traži da se on prekine kako bi se stvorio preduslov za početak pregovora o zahtevima radnika.

Proizvodni radnici FCA su u generalnom štrajku od 27. juna, od kada traže povećanje bruto osnovice za obračun zarada na 50.000 dinara, drugačiju organizaciju posla radi rasterećenja radnika koji rade više operacija, isplatu ostvarenih bonusa efikasnosti i naknadu troškova prevoza za angažovanje van standardnog radnog vremena.

Tokom 12 dana potpune obustave rada, nije proizvodeno 4.880 automobila, a već danas će taj broj biti povećan na čitavih 5.320.

Veliku štetu trpe i kooperantske firme u industrijskoj zoni “Grošnica” u kojima je obustavljena proizvodnja delova za ugradnju u fiat 500L.

XS
SM
MD
LG